RSS Feed

A kenguru

Csontos Tibor - 2021. 02. 23. 9:26:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kenguru

A minap sugározta az egyik televíziós csatorna Zsombolyai János 1975-ben forgatott zenés road-movie-ját, A kengurut. Jó volt újra nézni, s persze, nem csupán a stoppost alakító szeplős bombázó, Tarján Györgyi miatt, aki éppen olyan üdítő és friss volt, mint maga a film. Vagy mint a benne elhangzó jó zenék, ezek között is a legjobb a Fonográf telitalálatos főcímzenéje, A kenguru. Olyan ez a film, mint egy mozgóképes retrószótár: Paks, Tefu, autóstop, Z-elemek az atomerőműbe, presszós galeri, Camel-reklám, kamionos bizniszelés, kertvendéglős tatárbifsztek...

Te jó ég, már negyvenöt éve! Lázár Kati, Koltai Róbert, Trokán Péter, Bánfalvy Ágnes, Koltai Róbert huszonévesen egy zenés filmben... Bertha Bulcsu írta a kisregényt, melyből Zsombolyai János első filmjét forgatta, amely mozi most, negyvenöt év után is üdítőnek hatott. Bár lehet, hogy ennek az üdítő az engedélyezett színezék, a nosztalgia miatt tűnik fel olyannyira frissítőnek? Igaz, a sztoriban nincs igazán semmi különös: a Kánya becenévre hallgató Varjú István (s hogy bonyolítsuk, ő a filmbeli kenguru) teherautósofőr ún. Z-elemeket hord Paksra, miközben arról álmodozik, hogy kamionsofőrként járja Nyugat-Európai országútjait. Ebből a szempontból példaképe Jocó, az üzletelő kamionsofőr, aki lazán és magabiztosan intézi csereberéit egy kertvendéglő asztalánál. A korszak irigyelt foglalkozása az övé, az ügyeskedő típusa, akit Koltai Róbert alakít - zseniálisan.

Kánya (Gálffi László főiskolai hallgató) az egyik zéelemes fuvar közben felvesz egy bájos stopposlányt, aki a Balaton mellé igyekszik, de nem tesz vele kitérőt, köti a fuvarfegyelem, hiába doppingolja azzal a stoppos lány, hogy őt igazán tudná szeretni. Talán nincs is szüksége erre a kis kalandra, hiszen a presszó galeris csajok ott, a kőbányai Pillangó nevű vendéglátóipari egység teraszán valósággal fürtökben lógnak róla, olyannyira népszerű figura. Különben is ott van neki Zsozsó (Vándor Éva játssza)  aki gyermeket hord a szíve alatt, aki családi házban lakik, nem a paksi betonelemes panelek valamelyikében. De hát Paks mégiscsak a jövőt jelentette akkor és ott, a hetvenes évek közepén.

Könnyű kis mozi kamionos romantikával, utazási álmodozásokkal, társasággal, szerelemmel, szórakozással. Nélkülözi az "üzenetet", arra különben már akkor is ott volt a posta, a távirat, nincsenek többrétegű konfliktusok, ennek a filmnek a megfejtéséhez nem kell jeltolmács, itt minden az, aminek elsőnek látszik. S persze, a zene, amely mindig szól az autórádióból: Fonográf, Omega, LGT. Skorpió, Bergendy, Gemini, Generál, M7 és olyan énekesek, mint Koncz Zsuzsa, Bódy Magdi, Kovács Kati, Zalatnay, Delhusa Gjon. Gazdaságtörténeti adalék A kenguruhoz:  1975-ben, tehát a film készültének évében rakták le a paksi atomerőmű alapkövét.

Egyébként jön Paks II.

Fotó: Forrás: beatkorszak.blog .hu
Lap tetejére