RSS Feed

Falvédők karantén idejére

M. A. - 2021. 02. 15. 8:44:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Falvédők karantén idejére

Barcza Réka alkotásain keresztül személyes emlékei és álmai felidézésével vizsgálja önmagát és környezetét. A Falvédők karantén idejére című kiállítása február 11-től március 6-ig online is látható a Godot Galériában.

A járvány első hulláma idején készült sorozatának kibeszélő jellege mögött a rendszerváltás romantikájának és a nyugatosodás illúziójának szertefoszlása húzódik. A magyar hétköznapok egyhangúságának forrása az állam mesterségesen fenntartott „rendjének” változatlanságában keresendő, ami ellen az egyetlen hatásosnak tűnő fegyverrel, a mélységes iróniával lép fel.

 

A képek abszurd világának állandói az uralkodó politikai osztály leghírhedtebb alakjai, valamint a velük ideológiai rokonságot mutató harcostársak, az éra legfelejthetetlenebb közszereplői, és a mindezt elszenvedő alany, a festő maga

 

Az irányvesztettség és a lidércnyomás kettős bűvkörében Barcza olyan érzékeny témákat érint, mint a házasság intézményéhez való jog, a gyermeknemzéssel kapcsolatos dilemmák, a nemi szerepek és sztereotípiák problémája, az uniformizálás fokozódó veszélye, a populista politikai cselekvés formái, valamint az állam és a személyi autonómia viszonya.

 

A kiállítást március 6-ig lehet megtekinteni.


Fotó: Barcza Réka
Lap tetejére