RSS Feed

Enciklopédiában dolgozták fel Jókai műveit

M. A. - 2021. 02. 15. 17:29:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Enciklopédiában dolgozták fel Jókai műveit

Balázsi József Attila és Kiss Gábor szerkesztők a nagy regényíró, Jókai Mór 74 regényét dolgozták fel a Jókai-enciklopédiában, ami a TINTA Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A Jókai-enciklopédia betűrendes elrendezésben megmagyarázza, értelmezéssel látja el Jókai regényeinek ma már nehezen érthető szavait, kifejezéseit; megadja a regényekben szereplő idegen nyelvű szavak, kifejezések, mondatok magyar fordítását, feltüntetve, hogy az adott szöveg milyen nyelvű; ismereteket közöl Jókai regényalakjairól, a műveiben szereplő személyekről; röviden bemutatja a regényekben felbukkanó történelmi eseményekhez kapcsolódó szavakat, fogalmakat.

 

A szerkesztők Jókai 74 regényét és kisregényét dolgozták fel. A kézikönyv 28850 címszót tartalmaz, s mintegy 1150 személyről nyújt információt. A szavak, kifejezések, nevek nagy részénél (17050 esetben) közli, hogy a címszó hol fordul elő.

 

A kézikönyv elősegíti Jókai regényeinek értő olvasását, felvillantja az író szókincsének gazdagságát, sokszínűségét, továbbá hozzásegíti az érdeklődőket, hogy gyarapítsák általános műveltségüket, bővítsék művelődéstörténeti, néprajzi és történelmi ismereteiket.

 

A szerkesztők számos népszerű szótár, kézikönyv szerzői. Balázsi József Attila Arany Penna díjas nyelvész, szótárszerkesztő, lexikográfus. Kiss Gábor a magyar szótárírás elismert szakembere, a TINTA Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja.

 

 


Fotó: tinta.hu
Lap tetejére