RSS Feed

Utcára teszik Európa egyetlen zsidó televízióját

neokohn - 2021. 02. 14. 17:16:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Utcára teszik Európa egyetlen zsidó televízióját

Breuer Péter talán az egyik legszínesebb hazai zsidó médiaszemélyiség, Heti TV nevű televíziójában rengeteg közéleti szereplő megfordul. Most úgy tűnik, hogy szedheti a sátorfáját és kereshet új helyiséget magának, mert a VII. kerületi önkormányzat másként kívánja hasznosítani a Wesselényi utcai ingatlant.

 A Heti TV jövőjéről, az önkormányzattal való viszonyáról és arról kérdeztük, hogy vajon az EMIH rabbijait miért nem lehet látni a műsoraiban.


Kissé eklektikus a stúdiódíszlet. Van mögötte bármi tudományos elgondolás?

De hisz ez egy modern díszlet Tel-Avivval és Jeruzsálemmel a háttérben.

Én nem is erre gondolok, hanem a sok színes kockára a Pirkadat című műsor hátterében.

Sok mindent tanultam anno az egyetemen, az egyik az volt, hogy ahhoz hogy az ember felébredjen pasztellszíneket kell lásson. Az nem bántja a szemet. Innen a színes kockák. Nekem ezek a színek jó reggelt kívánnak. A Pirkadat pedig, ha már szóba hozta, egy igen rossz név tudom, de minden egyéb foglalt volt. Annyira jó lett viszont a Pirkadat logója, hogy ezt sok tévé át is veszi amikor a műsorból részleteket közöl.

És mit látunk még a háttérben?

Van itt egy észak-tel avivi, nagyon jellegzetes házsor, felette a Kneszetbe vezető út, mellette olajfákkal, ami a nem-zsidóknak is vallásos érzetet kelt. És persze itt van egy térkép, ahol a világ fővárosa Jeruzsálem. Én ezt már azelőtt is mondtam, mielőtt Trump kijelentette.

De persze azt is megemlíthetem, hogy ez a stúdió a 21. századi technikával van felszerelve, de Breueresen, mert például a súgógép egy iPad, amit szigszalaggal és kartonnal rögzítettem.

Hány háztartásba jut el a Heti TV?

Egymillió kétszázezerbe a Telekomnál, alapcsomagban, ingyen. Mindig TV-n is ingyen van, az még vagy nyolcszázezer. Itt jut el egyébként külföldre is, bár nem tudom hány háztartásba. A UPC-Vodafone-on is alapcsomagban vagyunk az egész országban, kivéve a műholdon, mert az egy másik cég. Nem volt ez mindig így, korábban csak Csepelen és a 13. és a 7. kerületben volt látható a tévé, ez szerencsére megoldódott. De például a UPC-nél nem lehet visszanézni a tévét és nem lehet nézni telefonon és tablet-en sem.

És a Digi?

Azok nagyon rendesek voltak velem. Azonnal megállapodtunk. Jó sztori volt, mert három ügyvéd is lesápolt, hogy pénzért majd bejuttatnak. Aztán amikor fizettem és nem történt semmi, felhívtam a Digi egyik vezetőjét, aki rémülten hallotta, hogy mi történt. Azonnal betett minket, egész Budapestre.

Ez összesen hány háztartás a kb. 4,8 millióból?

Most vagyunk körülbelül a 75%-nál, de ezt törvényileg nem is haladhatjuk meg.

Van a kábelszolgáltatóktól bevétele a tévének?

Nincs. Közösségi televízió vagyunk, nem kérünk pénzt. Nem adok és nem kapok pénzt senkitől.
Mekkora a költségvetése a Heti TV-nek?

Maradjunk annyiban, hogy eddig nem volt nyereséges.

Miből tartja fenn magát, ha nincs kábelszolgáltatóktól származó bevétele?

Az én alaptőkémből és társadalmi célú reklámokból. És vannak még tanácsadói munkák is és hasonlók.

Nyereséges a vállalkozás?

Idén már épp, hogy fizetést is tudok adni magamnak.

Az említett társadalmi célú hirdetések körébe tartozik az Erzsébetváros önkormányzatával kötött megállapodás is?

Nem. Az Erzsébetvárosi Híradó egy külön megállapodás volt. Amikor a 7. kerületbe költöztünk hat éve, az önkormányzat megrendelt egy objektív híradót, amit hetente négyszer ismételtünk. Ezért fizettek 5 millió forint plusz áfát. Majd jöttek a mostaniak, akik végül lenyomták az árat 2 millió plusz áfára. Ami normális, de persze jóval kevesebb.

Azt azért hadd mondjam el, hogy a fideszes önkormányzat jóval együttműködőbb volt.

Ez mit jelent?

Megkaptam, hogy a polgármester (Vattamány Zsolt, a VII. Kerület korábbi fideszes polgármestere – a szerk.) hol, mikor és mit csinál, egy operatőr követte és nem szóltak bele mit adok le. És persze, ha bejöttek szerepelni, azt is leadtam.

Aztán jött a mostani városvezetés, akik viszont semmi támpontot nem adnak, majd november másodikán Merényi Miklós, kabinetfőnök, írt egy kirúgó levelet.

Ő már az első perctől azt mondta, hogy a Heti TV-t látni sem akarja, menjek ahova akarok.
Mit tett ekkor?

Elballagtam a polgármesterhez (Niedermüller Péter, a VII. Kerület jelenlegi, DK-s polgármestere – a szerk.), aki azt mondta, hogy az egész ügyről nem tud semmit. Azt is mondta, hogy intézkedik, de azt kérte, hogy a zsidókkal akikkel jóban vagyok, írjanak neki levelet, a tévé mellett kardoskodva. Ezt meg is tettem.

Az EMIH-nek is írt?

Nem. De voltak leveleim így is. Ekkor a polgármester azt mondta, hogy beszéljek a testület tagjaival is. Na, ezen ne múljon, beszéltem. Azután itt is volt nálam a polgármester decemberben és akkor se mondta, hogy ne lenne rendben minden.

Most mégis azt hallani, hogy szerződést bontanak. Ezt a Neokohn is megírta.

December 22-én a kabinetfőnök írt egy újabb levelet, hogy nem érti mit pattogok, ő már novemberben megírta, hogy ki vagyok rúgva.
Most a műsorról van szó vagy a helyiségről?

Még csak a műsorról. A műsort szüntették meg. Január 6-án egy sms-ben írta meg, hogy nem tudják folytatni a támogatást.

Miféle támogatást?

Hát ez az. Ez nem támogatás, hiszen egy szolgáltatásról van szó. Fizetnek, mi pedig teljesítünk. Ezután még két műsort grátisz elkészítettem. De ezután is lesz kerületi magazinműsor, azonban semmi másról nem fogok beszélni, mint a kerület problémáiról.

Ekkor mérgesedett el a viszony?

Tulajdonképpen igen. Meg akkor, amikor a kerület közlekedési káoszáról kérdeztem egyenesben a Kormányinfón. Mert ugye megváltoztatták a forgalmi rendet. Negyven perc míg eljutok az Astoriától a stúdióig, ami nem több, mint ötszáz méter.

Ez tényleg nem túl szimpatikus kérdés.

Persze már korábban is összeakasztottuk a bajszunkat. Amikor Niedermüller még európai parlamenti képviselő volt, egyszer beszéltünk és azt mondta,

Isten ments, hogy polgármester legyek, ahhoz nem értek és nem is akarok.
Szóba álltak még ezután?

Igen. Dacára, hogy a kérdést az országos média is megcsámcsogta, ő kedélyesen járt be hozzám, amíg még volt az Erzsébetvárosi Híradó című műsor.

OK Erzsébetvárosi Híradó, de az épületből mikor rúgták ki?

Január 21-én lesétált hozzám az Erőművház (a Wesselényi utcai épület neve – a szerk.) igazgatónője, elnézést kért, hogy egy kellemetlen hírt kell átadjon, de április 30-al ki kell költözzünk. Tisztán, kifestve kell hagynunk az épületet.

Ez lett a vége?

Egyelőre itt tartunk. Én szeretnék maradni, mondanom sem kell. Szerintem egy közfeladatot ellátó televízió, amelyikbe minden órában hírek vannak, idegen nyelven is megérdemli, hogy ne mozgassák. Persze időközben kiírták a pályázatot, mi is pályáztunk. Állítólag nagyon jó anyagot írtunk, ezt többen is megerősítették. És nem mellesleg, a legmagasabb bérleti díj ajánlat is tőlünk érkezett.

Az, hogy ez mire lesz elég, egyelőre nem tudni.
A hírszerkesztésben nem érződik ez a „jó viszony”?

Itt patikamérlegen vannak mérve a hírek. Minden oldal egyformán képviselteti magát, egyedül a szélsőségeseknek nem adunk teret. De alapvetően kerülöm a belpolitikát.


Fotó: -a-
Lap tetejére