RSS Feed

"Arany szög" járt a magyar sportvezetőnek

M. A. - 2021. 02. 15. 8:36:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mongólia legmagasabb állami elismerését vette át a napokban Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. Az "Arany szög" érdemrendet Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete adta át.

Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet a Magyar Sport Házában szűk körű ünnepség keretében adta át az állami elismerést. Az eseményen jelen volt a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke, Dr. Kovács Antal és gazdasági alelnöke, Jernei Zoltán is – írja a Magyar Judo Szövetség.


„Ez Mongólia legrangosabb, nem mongol állampolgároknak adható kitüntetése, amelyet Khaltmaagiin Battulga köztársasági elnök adományozhat. Az Arany szög a mongol nép számára a sarki csillag neve. A nomád népek életében nagyon fontos igazodási pontot jelent a sarki csillag, hiszen a világ körülöttünk folyamatosan mozgásban van, a nap és a hold is változtatja a helyét, a sarki csillag viszont mindig irányt mutat az embernek” – mondta a nagykövet, kifogástalan magyarsággal.

 

Batbayar Zeneemyadar – aki hazájának legszentebb ünnepén, a Hold újév első napján mongol népviseletben jelent meg – hozzátette: Mongólia nagyon hálás mindazért, amit a Magyar Judo Szövetség elnöke tett a magyar és a mongol nép barátságáért.

 

Az elnök emlékeztetett rá, hogy 2017-ben Khaltmaagiin Battulga, Mongólia köztársasági elnöke – aki korábban maga is judós volt – elfogadta a meghívást a budapesti judo világbajnokságra, ráadásul a mongol judósok ki is tettek magukért, összesen hat érmet szereztek, s a köztársasági elnök a helyszínen láthatta, ahogyan a mongol Sumiya Dorjsuren megszerzi a világbajnoki aranyérmet.

 


Fotó: MJSZ/ Érsek Renáta
Lap tetejére