RSS Feed

Szászország: korona és irodalom

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 02. 12. 18:40:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szászország: korona és irodalom

Elmarad tavasszal Kelet-Németország egyik legrangosabb kulturális eseménye. A tavaszi Lipcsei Könyvvásárt későbbi, májusi időpontban rendezik meg. Szászországban az elmúlt egy évben már 6,8 ezer emberéletet követelt az aktuális koronavírus-járvány. Így a 16 régióból, a negyedik legveszélyeztetebb „Sachsen”.

A december 27-én megkezdődött vírus elleni oltások hatása még nem látványos az NSZK-ban, ám ha zökkenőkkel is, de jól halad az akció. Már 2,5 milliónál is több – főleg 80 év feletti – nő és férfi részesült vakcinában. A helyzet komolyságát tükrözi, hogy január végétől február 17-ig tilos a beutazás az NSZK-ba valamennyi államból és régióból, ahol jelentősen elterjedt valamelyik új mutáció – jelentette be Horst Seehofer (CSU) szövetségi belügyminiszter. Az aktuális korlátozás az EU-ból frissen kifarolt Nagy-Britanniára, Írországra, Portugáliára, Brazíliára, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság – alkotta régióra vonatkozik, ám a fekete lista februárban további államokkal bővülhet. Az idegenforgalom tervezhetősége tehát 2021 elején sem javult!

A világszerte dühöngő koronavírus-járvány tavaly óta 63 ezer áldozatot követelt Angela Merkel birodalmában. A mintegy 2,3 millió németországi fertőzött zöme szerencsére már tünetmentes, avagy lábadozóban van. A 83 millió lakosú NSZK több régiójában különösen sok - főleg idős - halálos áldozatot követel az újévben is a Covid-19 kór. A keleti tájakon - lásd. Szászország / egykori NDK - kívül durva a helyzet Bajoroszágban is, ahol már jó tízezren, Baden-Württembergben pedig bő hétezren hunytak el a jávánnyal összefüggésbe hozható betegség következtében. 

A négy magyarországnyi területű Szövetségi Köztársaságban Északrajna-Vesztfáliában is komoly gondok vannak. Egyre túlterheltebbek az orvosok és más kórházi dolgozók. A 18 millió lakosú jóléti tartományban február küszöbéig már tízenegyezer fölé szökött a koronavírus halálos áldozatainak a kvótája. Így a Bajor Szabad Állam és B.-W. mellett ott a legsúlyosabb a fertőzöttség. A fővárosban és az azt körülölelő Brandenburgban - ahol jelenleg téli iskolai szünet van - eddig „csak” négy és félezer elhunytról szólnak a statisztikák. A Saar-vidéken (740 fő), a tartományi jogú Brémában (290 fö) és Hamburgban (1,1 ezer fő) viszonylag ritka a végzetes tragédia. 
Fotó: -a-
Lap tetejére