RSS Feed

Mezőkövesden a Ferencváros

NS - 2021. 02. 12. 18:37:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mezőkövesden a Ferencváros

Visszatér az MLSZ a háromnapos lebonyolításhoz, a labdarúgó NB I 21. fordulója péntek este az Újpest–DVTK kiesési helyosztóval veszi kezdetét. Szombaton újabb három, vasárnap két mérkőzést rendeznek. Bár a bajnoki cím eldőlni látszik, mégis érdekes lehet, mire képes a hét forduló óta veretlen Mezőkövesd a listavezető ellen.

♦ A legkülönlegesebb párosítás abból a szempontból, hogy a pályán még nem találkoztak egymással ebben a bajnokságban. A november 6-i miskolci mérkőzést az Újpest FC a tömeges koronavírusos megbetegedések miatt el szerette volna halasztani, ebbe a DVTK nem egyezett bele. A lila-fehérek végül nem álltak ki, így a három pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ.
♦ Ezt is beszámítva összesen 112 első osztályú meccsük volt egymás ellen, s ezeken kevés babér termett a diósgyőrieknek, akik 22 találkozót nyertek meg. Az újpestiek 50-szer diadalmaskodtak, a döntetlenek száma 40. 
♦ Legutóbb 2017 augusztusában ikszeltek, az is egy zárt kapus meccs volt a Megyeri úton (1–1). Azóta ötször az Újpest, négyszer a DVTK győzött.
♦ Az Újpest pályaválasztása mellett nagyon rossz a miskolciak mérlege: 56 meccsből csak ötön (1950-ben 0:1, 1954-ben 2:3, 1998-ban 1–3, 2006-ban 0–3, 2019-ben 0–2) nyertek, a legutóbbi fővárosi DVTK-siker előtt a lila-fehéreknek 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatuk volt hazai pályán. 
♦ Az Újpest gyengén szerepelt eddig pályaválasztóként, 3 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség a mérlege, egyedül a Honvédot előzi meg a hazai tabellán.
♦ A lila-fehérek a két tavaszi otthoni bajnokijukon nem szereztek pontot, sőt gólt sem (0–5 a Mol Fehérvár, majd 0–4 a Ferencváros ellen).
♦ Hazai pályán eddig az Újpest kapta a legtöbb gólt, 24-et, ebben az összevetésben a ZTE követi 21-gyel. Ugyanakkor a Kisvárda (7) után a lila-fehér csapat szerezte a második legkevesebb gólt (11).
♦ A Diósgyőr vendégként a legrosszabb mutatókkal rendelkezik a mezőnyben: tíz meccséből kilencet elveszített, egyedül január 20-án a Ferencváros otthonában tudott győzni (1–0). Idegenben legutóbb csaknem 11 hónappal ezelőtt, tavaly március 14-én, Fehérváron játszott döntetlent (1–1). 
♦ Az Újpest előző öt bajnokiján mindig legalább négy gól született.
♦ Michael Oenning összesen hétszer irányította korábbi csapatát, a Vasast a Diósgyőr ellen, és ezekből csak egyet tudott megnyerni, 2016 decemberében (3–0). 
♦ Az újpesti Giorgi Beridze eddig 40 mérkőzést játszott az NB I-ben, ezalatt 8 gólt szerzett, és csak egyszer tudott duplázni: 2018 októberében a DVTK ellen idegenben 2–1-re megnyert mérkőzésen. 
♦ Az Újpestnek csak egy olyan hazai bajnokija volt ebben a kiírásban, amelyen nem kapott gólt, október 17-én a Mezőkövesd ellen (1–0).
PUSKÁS AKADÉMIA–PAKSI FC

♦ A mérleg szinte teljesen kiegyenlített 17 egymás elleni NB I-es találkozó után, a Paks és a Puskás Akadémia is hétszer nyert, a döntetlenek száma három.

♦ Ősszel a Paks Hahn János négy találatával 6–2-re kiütötte a Puskást, holtversenyben ez a jelenlegi bajnokság egyik leggólgazdagabb mérkőzése. (A másik a ZTE–Paks 4–4.)

♦ A Pakson kívül egyetlen másik csapat sem volt képes arra a 2020–2021-es kiírásban, hogy egy meccsen ötnél több góllal terhelje meg ellenfele hálóját. 

♦ Az előző bajnokságban a PAFC mindhárom alkalommal legyőzte a Paksot (4–2, 2–0, 3–1), az azóta Felcsútról Diósgyőrbe távozó David Vanecek ezeken a találkozókon mindig betalált.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett ez lesz a tizedik élvonalbeli összecsapásuk, és jelentős a felcsútiak fölénye (6 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség). A tolnaiak egyetlen idegenbeli sikerüket 2017 szeptemberében érték el a PAFC ellen (1–2).

♦ Egyik csapat sem talált legyőzőre a legutóbbi négy fordulóban, csak a PAFC ezalatt kettővel több pontot gyűjtött.

♦ A Puskás a mostani bajnokságban otthon 5-ször győzött, 2-szer ikszelt, és 2-szer kapott ki, a legutóbbi öt hazai meccsén veretlen maradt, és ezalatt csak egy gólt kapott, a bajnok FTC-től. 

♦ A Paks az idegenbeli teljesítménye alapján a mezőny alsó harmadába tartozik (2 siker, 4 iksz, 4 vereség). A legutóbbi 6 mérkőzésén nyeretlen maradt, 3 vereség mellett 3 döntetlent játszott, ebből kettőt éppen a legutóbbi két házon kívüli fellépésén (4–4 a Zeténél, 1–1 a Honvédnál).

♦ Vendégként a Paks meccsei a leggólgazdagabbak, a 10 találkozóján összesen 42 gól esett (4.2-es átlag).

♦ Idegenben a Paks egyetlen mérkőzést sem tudott megúszni kapott gól nélkül ebben az idényben, és a legtöbb gólt szedte be a mezőnyben, 25-öt. 


KISVÁRDA–ZTE FC

♦ Mindössze négyszer találkoztak NB I-es mérkőzésen, mindkét csapat egyszer győzött, míg 2-szer ikszeltek. Novemberben Egerszegen úgy nyert 2–1-re a Kisvárda, hogy a záró közel félórát emberhátrányban játszotta le. 

♦ Kisvárdán kétszer csaptak össze, a hazai csapat még nyeretlen a Zetével szemben (1 döntetlen, 1 vereség). 

♦ A szabolcsiak a legutóbbi tíz bajnokijukból csupán egyet tudtak megnyerni, igaz, azt éppen a Fehérvár ellen (2–1). Azóta mindössze egy pontot zsebeltek be (1 döntetlen, 2 vereség).

♦ A ZTE az egyetlen a mezőnyben, amely az előző öt bajnokiján képtelen volt nyerni (2 döntetlen, 3 vereség). Ezzel jelenleg az NB I legrosszabb formában levő csapata.

♦ A legutóbbi három fordulóban mindig ítéltek tizenegyest a várdaiak ellen, az első kettőt Dombó Dávid kivédte, harmadszor, a DVTK ellen már ő sem tudott segíteni.

♦ A Kisvárda eddigi hazai mérlege kiegyenlített, 3 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség, vendéglátóként továbbra is a legkevesebb gólt érte el (7), a 10 meccsből haton gólképtelen maradt.

♦ Supka Attila együttesének otthoni találkozóin esett eddig a legkevesebb gól (17). 

♦ A Zalaegerszeg házon kívül eddig közepes teljesítményt nyújtott (3 győzelem, 2 iksz és 5 vereség), a legutóbbi hat vendégszerepléséből azonban négyet is pont nélkül zárt, és egyedül a sereghajtó Diósgyőr otthonából tért haza győztesen (3–1).

♦ A ZTE legutóbbi hat bajnokiján mindig három vagy annál több gól esett. 

♦ A Zete előtt korábban a Békéscsabát irányító Boér Gábor edzőként még nyeretlen a Kisvárda ellen (2 döntetlen, 2 vereség), Supka Attilával szemben viszont pozitív a mérlege (3 győzelem, 1 vereség). 
BP. HONVÉD–BUDAFOK
♦ Egyszer mérkőztek meg eddig az élvonalban. Az eredetileg tavaly november elejére kiírt találkozót a Honvéd kérésére halasztották el, a Budafok ebbe belement, majd pechjére karácsony előestéjén hazai pályán 2–1-re alulmaradt.

♦ Annak a meccs különlegessége, hogy Skribek Alen révén már a  34. másodpercben, a bajnoki idény eddigi második leggyorsabb góljával előnybe került a BMTE. A kispestiek azonban fordítani tudtak: ez volt az egyetlen olyan meccsük a 2020–202021-es kiírásban, amelyet hátrányból nyertek meg.

♦ A Honvéd pályaválasztóként eddig tíz bajnokit játszott, de ezeken 5 döntetlen és 4 vereség mellett csak egyszer tudott győzni, a sereghajtó Diósgyőr ellen, igaz, akkor nagy különbséggel (5–1). Ezek után nem meglepő, hogy a hazai tabellán az utolsó Pisont István együttese (1 diadal, 5 döntetlen, 4 vereség).

♦ A Budafok idegenben 6 mérkőzés óta nyeretlen, vonatkozó mutatója összességében 2 diadal, 3 döntetlen, 5 vereség, ezzel a mezőny alsó harmadában szerepel. Házon kívül legutóbb október 25-én a ZTE-t tudta legyőzni.

♦ Az eddigi 20 forduló alatt mind a Bp. Honvédnak, mind a Budafoknak csak egyetlen olyan mérkőzése volt, amelyen nem kapott gólt. (Előbbi a Paks, utóbbi a Kisvárda ellen.)
♦ A Budafok a mérkőzések első negyedórájában lőtte a legtöbb gólját, 24-ből 6-ot (25 %), a Budafok ezzel szemben a 16. és a 30. perc között a leginkább eredményes, 30 találatából 11 született ebben az időszakban (36.6 %).


MEZŐKÖVESD–FERENCVÁROS

♦ Az élvonal két leghosszabb ideje veretlen együttese csap össze egymással: a Mezőkövesd az elmúlt hét fordulóban, a Ferencváros a legutóbbi öt bajnokiján nem talált legyőzőre. 

♦ Eddig 15-ször találkozott a két csapat egymással az NB I-ben, a mérleg 10 ferencvárosi siker, 3 döntetlen, 2 mezőkövesdi győzelem.

♦ A borsodi városban hatszor kerültek egymással szembe, 2 kövesdi győzelem mellett 4 ferencvárosi diadalt jegyezhettünk fel, a döntetlen még várat magára.

♦ Amióta Szerhij Rebrov az FTC vezetőedzője, bajnokin háromgólos volt a zöld-fehérek legnagyobb különbségű veresége. Az egyik ilyen éppen Mezőkövesden történt 2020 februárjában (0–3). 

♦ A Kövesd elsősorban hazai pályán veszélyes ellenfél, hiszen pontjainak kicsit több mint a kétharmadát – 28-ból 19-et – a saját pályáján gyűjtötte be. Az otthoni mérlege 6 diadal, 1 iksz, 3 vereség (a legutóbbit éppen Pintér Attila bemutatkozó meccsén, az MTK-től szenvedte el 1–0-ra, még november 21-én, a 11. fordulóban).

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi öt hazai bajnokiját úgy nyerte meg, hogy minden alkalommal már a félidőben is vezetett. Ezek mind egygólos különbségű diadalok voltak.  

♦ A Ferencváros az egyetlen csapat a mezőnyben, amely idegenben még nem talált legyőzőre,  7 győzelem és 3 döntetlen (1–1 az MTK, a Fehérvár és a Puskás Akadémia ellen) áll a neve mellett, ami kimagaslóan a legjobb teljesítmény jelenleg az élvonalban. A vendégtabellán második Puskás Akadémiának csak 16 pontja van, ráadásul eggyel több mérkőzésből.

♦ A zöld-fehérek a legutóbbi 16 házon kívüli bajnokijukból csak egyet veszítettek el, tavaly június 23-án, Székesfehérváron 1–0-ra, még az előző pontvadászat utolsó idegenbeli meccsén. 

♦ Az FTC albán támadója, Myrto Uzuni a Fehérvár ellen sorozatban az ötödik bajnokiján talált be, ezalatt összesen öt gólt szerzett. Ha Mezőkövesden is folytatni tudja ezt a szériát, akkor 
a bajnoki gólsorozatok hosszát illetően utoléri Albert Flóriánt és Wukovics Lászlót. Az előbbi 1964. március 25. és május 10. között 6 meccsen 9 gólt,  az utóbbi 1992. május 8. és június 20. között 6 találkozón 7 gólt jegyzett. 

♦ Pintér Attila, a Mezőkövesd jelenlegi trénere eddig összesen 16 tétmérkőzésen irányította aktuális csapatát korábbi klubja, a Ferencváros ellen, és a mérlege majdnem kiegyenlített (5 diadal, 5 döntetlen, 6 vereség). A legemlékezetesebb diadala a Sopronnal elért 5–1 volt 2005-ben, a Magyar Kupa döntőjében, de az ETO-val és Kövesddel – az első edzősködése idején, 2016-ban – is sikerült már legyőznie a fővárosi zöld-fehéreket.

Fotó: -a-
Lap tetejére