RSS Feed

Modernizálni kellene az idősotthonok higiéniás eszközeit

M. A. - 2021. 02. 13. 12:53:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Modernizálni kellene az idősotthonok higiéniás eszközeit

Nem könnyű ma helyt állni az idősotthonok és szociális intézmények dolgozóinak. A koronavírus-járvány idején elengedhetetlenül nagy hangsúlyt kell helyezni a higiéniára a mindennapos mosási és takarítási munkálatok során.

A ruhaneműk, edények vagy orvosi felszerelések professzionális megtisztítása ugyanis elősegíti a vírus megállítását vagy terjedésének lelassítását. Ezeknek az intézményeknek jelenleg sokkal magasabb higiéniai követelményeknek kell megfelelniük, hogy óvni tudják az ott lakók és dolgozók egészségét. Ez sokszor speciális feladatokat igényel.

 

„Megdöbbentő, de még ma, 2021-ben is a legtöbb ilyen intézményben az ágytálaknál kézi mosogatást alkalmaznak. Ez különösen veszélyes, mert a dolgozók egészsége is veszélyben forog. Sokkal jobb megoldás a fertőtlenítőgépek használata, melyek ezt a folyamatot biztonságossá teszik. Az automatizált gépeket kifejezetten a legmagasabb higiénia követelmények kiszolgálására fejlesztették ki. Megfelelő program-, és vegyszerhasználat mellett elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Ahol még kézzel tisztítanak mindent, ott általában beáztatják a vegyszeres folyadékba, aztán elöblítik. Ez nem csak, hogy nem környezetbarát, de nem is mindig elegendő. A kézi tisztításnak sokkal nagyobb a fertőzésveszélye, salmonnella, stafilococcus vagy más egyéb baktériumok is megjelenhetnek így” – mondta Huber Anikó, a Mielemed MPM Kft. kereskedelmi és pénzügyi vezetője.

 

Szakértők szerint koronavírus-járvány terjedésének megállításában is nagy szerepe lenne az automatizált eszközöknek. A széklet-PCR-vizsgálat jelentősége a SARS-fertőzés óta ismert. A vizsgálatokból kiderült, hogy az igazolt betegek 36-56%-ában a vírus kimutatható a székletből.

 

Fontos lenne minden olyan munkafolyamatot automatizálni, ami segítheti a fertőzések terjedésének megállítását. Ilyenek az ágytálak tisztítása, a szennyezett textíliák, edények mosása, fertőtlenítésére. Ezek a készülékek – mint az ágytálmosó, a mosogatógép, mosógép és a szárítógép – képesek a kórokozók elterjedésének megakadályozására. A gépek az aktuális irányelveknek és ajánlásoknak megfelelően elvégzik az edények, ruhák termikus fertőtlenítését, ezáltal a legszigorúbb higiéniai szabványok betartását is garantálják.

 

„A mai világban nem mehetünk el a környezettudatosság mellett sem: ezeknek a gépeknek az áram és vízfelhasználása is jóval kedvezőbb” – tette hozzá a Mielemed MPM Kft. szakértője. Becslésük szerint a hazai idősotthonok 80 százalékában szükség lenne ilyen magas fokú fertőtlenítést biztosító gépek használatára. Az ideális ajánlás szerint minden kórházi osztályon és szociális intézményben lehetne javítani a higiéniás helyzeten.

 

 

 

 


Fotó: mielemed.hu
Lap tetejére