RSS Feed

Ezekre figyelj, ha kutyát fogadsz örökbe

M. A. - 2021. 02. 13. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ezekre figyelj, ha kutyát fogadsz örökbe

A járványügyi helyzet hatására egyre többen fontolják meg a kutyatartást, azonban már az első időszaktól kezdve érdemes a kedvencet tudatosan nevelni, hogy megelőzzük a problémák, köztük a szökések és szeparációs szorongás kialakulását.

Vámosi-Nagy Nóra, a Hozz ki többet a kutyádból vezető oktatója megosztott néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni a befogadást követően. Egy négylábú befogadása a kutyának és a családnak is nagy esemény, és alapvetően arra kell készülni, hogy egy évtizedre szóló társ szegődik mellénk, akivel eleinte meg kell ismernünk egymást. Érdemes elsőként kialakítani egy menetrendet, ami segíti az összeszokást. Készüljünk fel, hogy a kezdeti időszakban több odafigyelésre, energiára és türelemre lesz szükségünk.

 

Az állat személyiségétől függ, hogy mennyi és milyen típusú program az ideális. Ha nem fárasztjuk le, akkor elkezdi levezetni a felesleges energiáit, például megrág tárgyakat vagy egyéb károkat okoz. Tévhit, hogy a kertben élő kutyákkal kevesebbet kell foglalkozni: ők is ugyanúgy igénylik a személyes kapcsolatot, játékokat.

 

A kutyák életének elengedhetetlen része a rendszeres sétáltatás, ahol amellett, hogy a gazdájával tölthet időt, megismeri a környezetét és számára fontos igényt elégít ki: új szagokat fürkészhet. Menet közben figyeljünk oda a jelzéseire: mi az, ami nehézséget okoz – szükség esetén érdemes oktató segítségét is kérni.

 

Akár városban, akár erdőben sétálunk, ne feledkezzünk meg a pórázról, hiszen számos olyan tényező van - például a városban a forgalmas utak, járművek, ismeretlen zajok vagy akár maszkos emberek, erdőben az illatok mellett az előbukkanó vadak is kockázatot jelentenek - amelyek megijeszthetik, balesetet okozhatnak. A biztonságos szabadtéri sétához, játékhoz a segítségünkre lehet a Telenornál kapható Telenor Track tarifa mellé választható, nyakörvre fűzhető, Blaupunkt GS02 nyomkövető eszköz és a hozzá tartozó alkalmazás, amellyel a mobilunkon folyamatosan láthatjuk, hol tartózkodik a kutyánk.

 

Miután a kutya már beilleszkedett a családba, érdemes elkezdeni hozzászoktatni az egyedülléthez: amikor otthon vagyunk, akkor se tartózkodjunk folyamatosan egy térben; legyenek olyan fix időszakok, amikor másik helyiségben pihen. Eleinte csak rövid időszakokra hagyjuk magára, és ezt apránként növeljük.

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére