RSS Feed

Állati hideg Berlinben

Mogyorósi Géza - 2021. 02. 13. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Állati hideg Berlinben

Nem csak a hőmérő higanyszála mutat mínuszt a német fővárosban, hanem a két Spree-parti állatkert kasszája is. A tavalyi kényszerű bezárások után, mintegy 12 millió eurós hiány keletkezett a Berliner Zoo és a Tierpark költségvetésében. Jó hír, hogy így februárban az intézmények külső részei látogathatók és civil kurázsiból sincs hiány!

Ha valaki most ellátogat a 19. század derekán átadott legendás nyugat-berlini Zooba az két hózápor között Horthy Miklós paripájával tévesztheti össze a zebrákat, s a pingvinek is mintha lassabban totyognának fehér frakkjukban. Sajna nem csak a hőmérő higanyszála mutat mínuszt a német fővárosban, hanem a két Spree-parti állatkert kasszája is. A tavalyi kényszerű bezárások után, 12 millió eurós „lyuk” van a Berliner Zoo és a Tierpark költségvetésében. Jó, hír hogy e hetekben az intézmények külső részei már látogathatók.

Viszont farkasordító hidegben, arcmaszkban kevesen vállalkoznak arra, hogy állatokat tanulmányozzanak a szabadban. De a turistamentes metropolisz polgárai nem lettek hűtlenek a Zoologischer Gartenhez, s annak a keleti városrészben fekvő társintézményéhez, a Tierparkhoz. Hiszen 900 ezer eurós adományt kaptak 2020-ban a rajongóktól. Ezt az összeget a fővárosi Szenátus megtoldja, így sem a csíkmentes zebrák, sem a jégfürdőző fókák, sem a komor hiénák nem maradnak ellátás nélkül! Hát nem zabálni való!?

A jelenből kurta pillantás a múltba, midőn a Berlint kettészelő fal 1961-es felhúzása után különösen felértékelődött a brit zóna Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A 35 hektáros zöld oázis egyik „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi 70 kilónyi táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronzszobra van a Zoo területén. A hajdani civil kurázsi és emberségesség ismétlődik meg 2020/21 koronavírus-járvánnyal, s bő 66 ezer németországi Covid-19 halálos áldozattal terhes időszakában. Talán ezért is szerethető, élhető világváros Berlin, így mínusz 10 fokban is!

Fotó: -a-
Lap tetejére