RSS Feed

Ezek a jelek utalnak szürkehályogra

M. A. - 2021. 02. 12. 8:46:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ezek a jelek utalnak szürkehályogra

Hatvan éves kor felett a látásromlás egyik leggyakoribb oka a szürkehályog kialakulása. A szem megbetegedése jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa felsorolta a szürkehályog leggyakoribb jeleit.

Felhős napok

 

A szürke hályog kezdeti szakaszában, még nem hat jelentősen a látásra. A szemlencse betegségének kezdetén a dolgok először csak kissé homályosnak tűnnek, gyenge fényviszonyok között összemosódnak, mintha csak egy impresszionista festményt nézne.  A tünetek látást zavaró hatása idővel azonban általában növekszik. A világ felhősnek, homályosnak, komornak tűnhet.

 

Éjszakai látásromlás


A szürkehályog megjelenése befolyásolja az éjszakai látást, és megnehezít bizonyos éjszakai tevékenységeket, például a vezetést. Erre vonatkozóan az ausztrál Curtin Egyetemen végeztek egy kutatást, amelynek eredménye szerint a szürkehályog kezelése 13 százalékkal csökkentette az autóbalesetek kockázatát. Ha tehát arra gyanakszik, hogy az ön éjszakai látásromlását – egy még fel nem tárt – szürkehályog okozza, ne üljön volán mögé, és minél előbb keressen fel egy szemész szakorvost!

 

A ragyogó fények vakítanak

 

A fényérzékenység is a szürkehályog gyakori tünete. Az a fajta fényérzékenység utalhat szürkehályogra, ha erős fény hatására káprázást tapasztal. Az erős napfény is sokkal jobban zavarhatja a szemét, mint korábban.

 

Fényudvar mindenhol

 

Szürkehályog következtében a szemlencse elhomályosulása ún. fényelhajlást okozhat a szemben, aminek következtében a fényforrások – utcai lámpák, fényszórók – körül glóriákat, karikákat láthat.

 

Gyakran kell szemüveget vagy kontaktlencsét cserélnie

 

Ha azt tapasztalja, hogy még csak egy év telt el és már megint erősebb – vagy most éppen gyengébb – szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége, előfordulhat, hogy szürkehályog áll a háttérben. Egy bizonyos érettség után a lencsehomály okozta látásromlást nem is lehet majd szemüveggel korrigálni, ekkor kell a műtét.

 

Torzítás és kettős látás, halványabb színek

 

Az első két tünet akkor tapasztalható, amikor a szürkehályog már előrehaladott állapotban van. Ilyenkor a tárgyak alakjai torznak tűnhetnek. Ugyanakkor kettős látást is tapasztalhat, ami akkor sem múlik, ha becsukja az egyik szemét. A szürkehályog előrehaladtával a szemlencse homályok sárgába vagy barnába fordulhatnak. Ennek eredményeként a szembe érkező összes fénynek sárga az árnyalata, vagyis olyan az agyban leképződő kép, mintha „kék blokkoló” napszemüveget viselne. A színek egyre fakóbbá, halványabbá válnak.

 

Szürkehályog-műtétet követően nem pusztán a látásélességét nyeri vissza, újra színesben láthatja a világot.


Fotó: Budai Szemészeti Központ/Purecom
Lap tetejére