RSS Feed

Téli andalgás

Mogyorósi Géza - 2021. 02. 10. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Téli andalgás

Az orosz cár nevét viselő Alexanderplatzhoz és a közeli Marienkirche-hez - a 13. századi alapokon nyugvó Mária templomhoz - többek közt a decemberben átadott U 5-ös metró szakaszon juthatunk el a Brandenburgi kaputól! Téli sétára hívom Önöket Közép-Európa legnépesebb, most csendes, ám élhető metropoliszába!

Az Unter den Linden alatti U 5-ös földalatti szakasz építése pár éve rajtolt, míg Mária templom falainak felhúzása a 15. században kezdődött. A belső felületeken 1860-ban újra felfedezett Haláltánc freskói a középkori pestisjárvány tragikus mementói. A Marienkirche a három évszázados barokk szószéke az 1664-ben született Andreas Schlüter munkája.  A szobrászként és építészként is kora legjelentősebb európai mesterei között számon tartott férfi - a berlini Művészeti Akadémia hajdani irányítója - nevéhez fűződik a  Zeughaus sisakdíszeinek és haldokló katona maszkjainak elkészítése. Továbbá a Schloss Charlottenburg udvarán 1952-ben helyet kapott „Reiterdenkmal des Grossen Kurfürsten“ megálmodása. A „Nagy választófejedelem lovas emlékműve“ a német barokk talán legkiemelkedőbb képzőművészeti alkotása. A zöld kupolás Charlottenburgi kastély főépülete 1699-ben készült el. De a 18. században újabb szárnyakkal bővítették a gyönyörű palotát, melynek leghíresebb lakója 1740-től a névadó Zsófia Sarolta választófejedelemné unokája, II. (Nagy) Frigyes volt. 

Az uralkodó trónra lépésével  Poroszországban is meghonosodott a  rokokó  stílus (melyre jó példa a potsdami Schloss Sansouci és a frissen renovált Állami Operaház/Staatsoper az Unter den Lindenen).  Berlin leggyönyörűbb és legnagyobb kastélyára, annak meseszép parkjára érdemes legalább egy napot szentelniük a turistáknak. Az eredeti eleganciájukban restaurált történelmi termek múzeumként látogathatók. Külön figyelmet érdemel a Charlottenburgi palota porcelán gyűjteménye: ezek egy részt a Porzellankabinettben, másrészt a park teaházában, a Belvedereben tekinthetők meg. A hagyományos karácsonyi vásár sajnos decemberben elmaradt a Schlossnál! Talán márciusban már megtekinthetők lesznek a Spree-parti múzumok, így a nyugat-berlini kastély is!


Fotó: -a-
Lap tetejére