RSS Feed

Parragh - Mégis kinek az embere?

Dalia László - 2021. 02. 11. 8:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Parragh - Mégis kinek az embere?

Parragh László hajdani fehérárú kereskedő igazán tapasztalt szakember, ahogy emlékszem, a rendszerváltáskor még a Bajcsy Zsilinszky úton is volt egy elegáns fürdőszoba szalonja, tehát nem mosta jött falvédőről, mindent tud a vállalkozásokról. Ám az utóbbi időben mintha szereptévesztésben lenne. Mióta olyan nagy becsben van a miniszterelnöknél, megpróbál mindenbe beledumálni...

A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke a szakképzésbe is beleszállt és bizony kevés embert találnánk, aki sikeresnek ítéli az átalakítást. Most az egyetemi szakok indulásánál vindikálna magának vétó jogot, ami első hallásra röhejesnek tűnik, de ez a pali nem viccel. Amikor bedobta, hogy a vállalkozásoknál el kéne törölni az iparűzési adót, s  így az önkormányzatokat megfosztani az utolsó jelentős bevételüktől, sokan fogták a fejüket. Még Orbán is azt mondta elsőre, hogy azért ez túlzás, de hamarosan úgy döntött, hogy az adó felét elengedi. Ez ugyan a vállalkozásoknak nem sokat segített, hiszen akinek nincs bevétele, az adózni se nagyon tud, de hát nem is ez volt a cél. Olyan ez, mint az ingyenparkolás, amely minden városi embernek betett. mert azóta nem lehet sehol megállni, szívesen fizetnénk, hogy meg tudjunk állni, de hát azt nem lehet. Senki nem járt jól, ellenben az önkormányzatok nagyon rosszul.

Amikor Parragh előállt az iparűzési adóval, sokan arra gyanakodtak, hogy nem is az ő ötlete volt, csak beleállt. Holott jól tudta, hogy nem sokra mennek vele a vállalkozások. Ezek után többen megjegyezték, hogy miért nem a kamarai tagdíjat engedi el, amikor sokan azt sem tudják, hogy van kamara és még soha nem segített semmit. Parraghnak nem volt füle erre, és egyetlen barátja, kollégája sem akadt, aki figyelmeztette volna, hogy nem beszélhet a levegőbe. Múlt vasárnap az ATV-ben kérdezték arról, hogy a járványhelyzet miatt eltörölnék-e a kamarai díjat, hogy így gyakoroljanak gesztust a vállalkozók irányába. Parragh erre azt találta mondani, hogy „ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni!” Úgy tűnik, az elefánt óvatosabban közlekedik a porcelánboltban, mint Parragh a kamarai tagok között. Ez még a fideszes vállalkozók közében is kiverte a biztosítékot.
A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke az RTL Klub Híradójában kért elnézést azoktól, akiket megsértett. Ám ő továbbra is úgy gondolja, ötezer forint egy vállalkozás számára nem lehet akkora tétel, amit nem lehet kigazdálkodni.

Parraghnak tehát maradnia kéne a kaptafánál, s majd ha elengedte a kamarai tagdíjat, akkor javasoljon más kárára adótörlést. És egyetemi ügyekben is alighanem lefogták a kis kezét, miután Stumpf Istvánt a miniszterelnök megtette az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztosnak. Stumpf ugyanis közölte, hogy új szak indításában nincs szerepe a kamarának, mert abban az egyetem, az Oktatási Hivatal és a Magyar Akkreditációs Bizottság és fellebbezés esetén a minisztérium játszik szerepet. Véleményt mondhatnak mint a Felsőoktatási Tervezési Testület tagja, de nincs vétójoguk. És hogy ne legyen félreértés, a mindig elegáns Stumpf hozzátette: "Tartok tőle, hogy túlértékelte a kamara szerepét az elnök úr..."

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére