RSS Feed

Gyászos év

Mogyorósi Géza - 2021. 02. 07. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Gyászos év

Minden szempontból emlékezetes - koronás! - tizenkét hónap van mögöttünk. A sportvilág tavaly veszítette el a nyugatnémet labdarúgó válogatott egykori kapusát, a brémai klub későbbi edzőjét, Hans Tilkowskit. A jéghokis Sophie Kratzer sincs már közöttünk, 30 esztendősen győzte le a rák. Az amerikai kosárlabdás sztár Kobe Bryant és kamasz lánya helikopter baleset áldozatai lettek.

Sir Stirling Moss 90 évesen gurult el az örök Forma 1-es pályákra. Veréb Krisztián húsz esztendővel azután kajakozott a másvilágra, hogy olimpiai bronz éremmel ajándékozta meg hazánkat. Az argentin Diego Maradona sem rúg már labdába... Elszomorít Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművésznő 2021 eleji, s Andorai Péter tavalyi halála. Meg a két Omega tagé: Benkő Laci, s  Mihály Tamás már mennyei koncerteken kapnak tapsot. Zenéjük, akárcsak, Bergendy István és Balázs Fecó muzsikája az ifjúságommal forrott egybe.


A magyar művészvilágból 2020-ban elköltözött a - Kossuth-díjas omegásokhoz hasonló magas elismerésben részesült - költő és politikus Szőcs Géza is. A Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja Baranyai Ibolya sincs már az élők sorában. Skót kollégája, Sean Connery a Bahamákon hunyta le 90 évesen a szemét. Fischer György zongoraművész és dirigens Kölnben halt meg az ősszel – Ádám és Iván unokatestvérétől búcsúzott. Franciaország többek közt Valéry Giscard d'Estaing volt államfőt, Juliette Gréco énekesnőt és a szintén kilencven feletti Michel Piccolit siratja. A sepsziszentgyörgyi teátrum ugyancsak gyászolt a közelmúltban: Molnár Gizella erdélyi magyar színésznőként az anyanyelv ápolásáért is sokat tett hosszú pályafutása alatt. A csodálatos Pécsi Ildikó is itthagyott minket decemberben. 


Az európai gyökerű Eddie Van Halen Amerikában futott be szép karriert – a zseniális rockgitáros és dalszerző lemezei velünk maradnak. Fájóan fiatalon ment el pár hónapja Mérei Tamás gordonkaművész és Szokolai Péter sem léphet már színpadra. Imádom Jiří Menzel filmjeit – az Oscar-díjas prágai zseniért is szóljanak a harangok 2021-ben! Ha valaki nem látta a Szigorúan örzött vonatokat, a Sörgyári capricco-t, az Őfelsége pincére voltam-ot – van mit bepótolnia. Érdemes az alapul szolgáló (másik cseh legenda) Bohumil Hrabal könyveit is leemelni a polcról! A Monty Python nevettető brigád legendás tagja, Terry Jones már a mennyben kacagtat. S ott kosarazgat a  Los Angeles Lakers fekete csillaga, Kobe Bryant is. Emléküket megőrizzük!

Fotó: -a-
Lap tetejére