RSS Feed

Népszava: titkok az orosz vakcina engedélyezése körül

nepszava.hu - 2021. 01. 28. 9:27:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Népszava: titkok az orosz vakcina engedélyezése körül

Hiába kérdezte szerdán a Népszava az orosz vakcina, a Sputnyik V hatósági engedélyezésében résztvevő szakértőket, mit gondolnak arról, hogy kételyeik ellenére mégis megadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a felhasználási engedélyt – elzárkóztak a nyilatkozattól. A lap szerint attól tartanak, hogy az újságírók a legkisebb információból is messzemenő következtetéseket vonnak le.

Gyakorlatilag mindenhonnan azt a sablonválaszt kapta a lap,hogy nem áll módjukban válaszolni. Az OGYÉI-től azt kérdezték meg,  mi győzte meg a hivatalt az orosz vakcina felhasználási engedélyének kiadására, amikor a szakértők azt állították: a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet? Ezen kívül nem találtak olyan csoportot sem, amelyeknél szakmailag ajánlható lehetne szerintük az orosz vakcina. Továbbá olyan ellentmondásokat láttak az oroszok által átadott dokumentumokban, amely megítélésük szerint lényegében kizárta a hatósági engedély kiadását.

Konkrét kérdéseikre nem válaszolt a hatóság, viszont kiadott egy közleményt. Ebben a Népszava tegnapi állításait, miszerint a felkért szakértők kételyei ellenére engedélyezték a vakcina vészhelyzeti felhasználását, nem cáfolták. A felelősség egy részét ugyanakkor továbbhárították a Nemzeti Népegészségügyi Központra (NNK). Mint írták: „A gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe. Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.” 

Hozzátették: "az OGYÉI a vakcinával kapcsolatos döntését – csakúgy, mint más gyógyszer esetében - a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozta meg. Fontos kiemelni, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta.”


Fotó: Forrás: koronavirus.gov.hu
Lap tetejére