RSS Feed

Sport és irodalom

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 31. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Sport és irodalom

A rosszmájú, Spree-parti tréfagyárosok szerint, 2021-ben is többen drukkolnak a bénázó Hertha BSC labdarúgó csapatának, mint ahányan Herta Müller műveit olvassák. Nem könnyű igazságot tenni: ugyanis a Bundesliga stadionok éppúgy panganak az ürességtől e hetekben, mint a bezárt könyvtárak!

Dárdai Pál egykori/jövőbeni, berlini foci klubját szinte mindenki ismeri. Így most a sport kontra irodalom vitában koncentráljunk Herta Müllerre, aki már fiatalon megismerte a kisebbségi sors árnyoldalait. Vagyonos, gazdálkodó-kereskedő bánsági - Banat - nagypapájától 1945 után szinte mindent elvettek a kommunisták. Sváb édesanyját hosszú esztendőkre a sztálini Szovjetunióba deportálták. Apja pedig, aki a második világháború alatt egy SS-páncélos hadosztály német katonája volt a „szocializmus” beköszöntekor csupán teherautó sofőrként tudott elhelyezkedni. Nehéz körülmények közt élt a Müller família, de a szabász-varrónőnek szánt kamaszlány végül is a temesvári, német nyelvű Nikolaus-Lenau-Líceum diákja lett. Azon város egyetemén a 70-es években germanisztika-romanisztika szakon kapott diplomát.

A 20. század hajnalán még zömében németek lakta, bánsági Nickyfalván - Nitzkydorf - 1953 augusztusában született Herta Müller első munkahelye egy gépgyárban volt: fordítóként alkalmazták. Nem sokáig, ugyanis ellenállt a román titkosszolgálat {Securitate} beszervezői kísérleteinek. Kollégái elidegenedtek a „sváb nőtől”, mert azt terjesztették róla, hogy spicli. „A munkatársaim éppen azt gondolták rólam, ami ellen tiltakoztam” - fogalmazott e periódusról később az írónő. Hogyan tovább? Herta dolgozott többek közt egykori temesvári középiskolájában, de egy óvodában is. Magántanítványait németre oktatta. Első – cenzúrázott – kötete (Niederungen/Lapályok címmel) a bukaresti Kriterion Kiadónál látott napvilágot 1982-ben. Két évvel később már Nyugat-Németországban is megjelentek művei. Maga a szerző is számos alkalommal járt a bonni köztársaságban, ahová akkori férjével '87-ben települt át.

Az egyetemi vendégelőadóként, docensként foglalkoztatott Herta Müller a 90-es évek elején újraházasodott és zsinórban jelentek meg friss kötetei: (Der Fuchs war damals schon der Jäger/A róka volt a vadász, Herztier/Szívjószág, Hunger und Seide/Éhség és selyem stb.) A 2009-ben Irodalmi-Nobel díjjal kitüntetett, s azóta is számos rangos elismeréssel elhalmozott alkotó 2017 óta a jénai Friedrich-Schiller-Universität tiszteletbeli doktora. Herta Müller Berlinben él. S egyszer talán az Olympiastadionba is elmegy majd egy jó kis Bundesliga meccsre. Hajrá Hert(h)a!

Fotó: -a-
Lap tetejére