RSS Feed

Keller kontra Löw

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 27. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Keller kontra Löw

Friedrich Walter „Fritz“ Keller borászból lett a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke 2019 őszén. A sem vizet, sem más italt nem prédikáló sportvezért korábban sokan irigyelték. A minap befejeződött 2020-as idényért, a férfi válogatott (le)szerepléséért mostanában főleg sajnálják a focisták 13. Präsidentjét.

Ugyanis szezonzáró meccsén féltucat gólt kapott a német labdarúgó válogatott Spanyolországban. A sevillai stadionban szerencsére csak kevés szemtanúja volt a négyszeres világbajnok team vergődésének. A „történelmi vereséget” emlegető sajtóban egyesek Jogi Löw szövetségi tréner menesztését jósolták. Én sem adtam sok esélyt a szép hajú edzőnek. S a zuhany-hírek szerint maga a borász, vendéglátós Keller úr is Löw kirúgását - új menü összeállítását - javasolta. Ám egyelőre megkegyelmezett a - 25 ezer klubot tömörítő - DFB neki.

Az Eb-én 2021 nyarán hazánkkal randevúzó német nemzeti tizenegy fekete éve volt a tavalyi. Vajon még júniusban is Löw idegeskedhet majd a pálya szélén? Miként az Andalúziában lúzer portást, Manuel Neuert is leválthatják. Igaz pár hete ő lett bolygónk legjobb hálóőre. A Brazíliában világbajnok, s az FC Bayern kapujában ügyes, colos, válogatott kapitányt már-már megalázták csapattársai vérszegény játékukkal. Manuel még soha nem kapott ennyi gólt, mint legutóbb idegenben. A sasos trikóban 96. alkalommal szereplő – lassan 35 éves – sportember negatív teljesítményéhez hasonló kudarcra 1931 óta nem volt példa. Anno az osztrák válogatott püfölte el 5:0-ra Bécsben a germán stoplis brigádot – Sindelar triplázott. (Aztán meg be lett kebelezve Ausztria: remek focistáik birodalmi mezben lőhettek újabb gólokat...)

A megfiatalított német gárdából Spanyolországban hiányzott a lendület, s néhány „öreg” sztár. Jó, jó a már „nyugdíjas” Bastian Schweinsteiger azon az estén az ARD tévécsatorna kommentátoraként igyekezett magyarázatot adni a kudarcra. Schweini, s a meccs után Löw is azonos - betanult? - szókinccsel kerülgette a forró kását. „Kordinálatlanságot” és nem megfelelő „testbeszédet”, a német labdarúgók hiányos „kommunikációját” okolva a silány játékért. Blablabla. A fekete garbós, milliomos Jogi több évet öregedett akkor este Sevillában. S tud-e újítani az elkövetkező hónapokban? Fritz Keller 2021 januárjában nem túl derülátó! 

Világos, hogy a temperamentumos, vagány spanyolok akár több góllal is győzhettek volna. Aki azt hitte, hogy a német válogatott bő 320 napos nyeretlenség után magához tért, az tévedett. A csehek és ukránok elleni (1:0, illetve 3:1) őszi diadal hazai gyepen csupán szerény vígaszt nyújtott a stadionokból kiűzetett szurkolóknak. Maradandóbb emlék az andalúziai záró rangadó {UEFA Nations League Div. A} Spanyolország – NSZK 6:0.

Fotó: -a-
Lap tetejére