RSS Feed

17 éve hunyt el Fehér Miklós

M. A. - 2021. 01. 25. 12:50:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

17 éve hunyt el Fehér Miklós

2004. január 25. a dátum, ami a legtöbb magyar foci szurkolónak beleégett az agyába. Ezen a napon halt meg a magyar válogatott labdarúgó. Pályafutását a Győri ETO csapatában kezdte, majd fiatalon külföldre került és a portugál Benfica csapat labdarúgója. 24 évesen...

17 év telt el... Annyira közhelyes, de mintha, csak tegnap lett volna. Az emlék élénken él, ahogy reggel meghallottam a hírekben: elhunyt Fehér Miklós. Értem, amit mondanak, de nem hiszem el. Hogy lehet ez? Még csak 24 éves volt, fiatal, egészséges. Tehetséges. Mi történt? Kérdések hada volt mindenki fejében. Mit érezhetett a családja, a menyasszonya?

 

Egész nap a portugál televízió adását néztem, csak ezzel, csak a magyar fiúval foglalkoztak. Szurkolók ezrei siratták, vitték a virágokat a mécseseket. Azóta mennyi ilyen láttunk, mennyi sportolót veszítettünk el – hazait és külföldit is – mégis Fehér Miklós emléke nem halványul.

 

„Fehér Miklós a hatvanadik percben állt be csereként a Guimaraes-Benfica portugál bajnoki találkozón. A szakadó esőben megrendezett találkozón Fehér nem egészségesen vállalta a játékot – náthával bajlódott már napok óta –, legalábbis a tragédia előtt saját honlapján még erről adott tájékoztatást. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, Aguiarnak, amellyel a vendégek megszerezték a vezetést. Pár másodperccel később a játékvezető sárga lapot mutatott fel a magyar válogatott támadónak – nem engedett elvégezni egy bedobást –, aki egy hamiskás félmosollyal és hajának hátra simításával nyugtázta figyelmeztetését. Fél pillanat sem telt el, Fehér megpróbált újra a játékra összpontosítani, de ekkor mintha valami történt volna vele. Megállt, fejét előre hajtotta, majd háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. A két csapat játékosai azonnal körbevették, a játékvezető engedélyt adott az orvosi segítségre. Tizenöt percig állt a játék, ekkor már lehetett tudni: nagy a baj...” - írta akkoriban a Nemzeti Sport online.

 

Már a pályán megpróbálkoztak az újraélesztéssel, valaki elrohant a mentőért, közben a játékosok már a földre borulva zokogtak. Nagy volt a baj, a legnagyobb.

 

Fehér Miklós életét a kórházban sem tudtak megmenteni. A portugál sztárklub klubvezetői úgy döntöttek, hogy visszavonultatják a 29-es mezt, amit ezek után már soha többé senki nem viselhet a klubnál. A klub stadionjában mellszobrot állítottak a tiszteletére, Győrben pedig egy emlékmúzeum is őrzi az emlékét. Az emlékét... pedig még csak 42 éves lenne...

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére