RSS Feed

A taoista tehén

Csontos Tibor - 2021. 01. 30. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A taoista tehén

Valamikor a kétezres évek elején igazi világvárosi attrakciót tereltek Budapestre. Az elszürkült város utcáira, tereire képzőművészek színes tehéncsordáját tereltek: a magyar fővárosba megérkezett Cow Parade elnevezésű látványos köztéri kiállítás. Már azelőtt is jöttek volna errefelé, de akkor Budapestnek nem tetszett, hogy mindenféle tehénformával teleszórják a köztereket és a parkokat. Akkoriban a világvárosok helyi képzőművészeket kértek fel, hogy köztéri műveik megalkotásához tehénformákat használjanak fel. Nálunk sem történt másként: nem meglepő módon nagy számban akadt jelentkező.

Mintegy nyolcszáz pályamű tervét nyújtották be. A képzőművészek, kreatív alkotók, grafikusok, reklámszakemberek indultak a pályázaton, hogy elkészítsék saját szürreális teheneiket. Néhányan persze bohóckodásnak tartották, s nem neveztek, mások örömmel jelezték, hogy műveikkel szeretnének ott lenni a Cow Parade tehénmezőnyében. Volt, aki zebramintás tehén tervét nyújtotta be,Wahorn András aranyborjút helyezett volna a Szabadság-szobor nőalakjának kezei közé, s ha jól emlékszem, Zoób Kati divattervezőt sem hagyta hidegen a készülő köztéri tehéntárlat. FeLugossy László fekete-fehér taoista tehenet álmodott meg. Született videoinstallációs tehén is, melynek bendőjében videó ment, a muzsikus tehén farkát forgatva pedig verklimuzsika szólt.

 A legtöbb nagyváros mindig is szeretett volna jellegzetes, csak hozzájuk köthető látványossággal, épülettel, kiállítással, extravagáns építészeti megoldással büszkélkedni, nem véletlen, hogy közülük a tehenekre is rákaptak. Többek között az amerikai filmrendező, filmproducer, vizuális művész, David Lynch is benevezett a tehéngyártásra, politikusok, világsztárok sem tartották marhaságnak, hogy köztéri teheneket fogadjanak majd örökbe. A kilencvenes években szóba került, hogy Budapesten felhőkarcolót építenének, ami a város újabb szimbóluma lehetett volna, de az ötletet – szerencsére – elvetették. Rendkívüli látványosság volt, amikor az amerikai Christo becsomagolta a berlini Reichstag épületét, Párizsban szemetes hordókból barikádot épített, a New York-i Central Parkban pedig arany futóutat.

Nálunk a Till Attilával felálló Supergroup próbálkozott hasonlóval: ők ékesítették vitorlavászonnal az Erzsébet hidat és húztak Európa-hidat a Duna két partja között, amelyen négyszázezer ember sétált át. Budapest akkor beérte a színes csordával. Beérhetné napjainkban is. Van úgy, hogy vírus verte világunkban, a szürke ötvennél is több árnyalatát mutató létünkben, a koronázatlan tavasz érkeztére várva, derűre éhezve az ember színes tehéncsordáról álmodik. 

 

 


Fotó: musiccitycardsandgift.com
Lap tetejére