RSS Feed

Az idegenlégió diadala

Dalia László - 2021. 01. 25. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az idegenlégió diadala

Hiába a jobbító szándékú kritikák, hogy úgy nem megy előrébb a magyar foci, ha a magyar pályákon lassan több külföldi játékos játszik, mint magyar. Az MLSZ elnöke figyelmeztetése is pusztába kiáltott szó, a helyzet egyre rosszabb. Miközben a pénz még mindig ömlik a fociba, a klubok továbbra sem törődnek a magyar labdarúgás jövőjével és felvásárolják a szomszéd országok tartalékosait.

Ha bárkinek kétsége lenne, hogy Európa egyik legszegényebb országa komoly gázsikat fizet a másodosztályú légiósoknak, akik nem férnek be egy rendes nyugat-európai csapat keretébe, akkor az olvassa el a legfrissebb statisztikákat, miszerint az NBI-ben 148 légiós játszik. Az MLSZ szabályai szerint csapatonként 10 légiós játszhat, de még ezt a szabályt is megszegik,a DVTK 21, míg az FTC 19, a Mezőkövesd pedig 18 külföldi játékost alkalmaz. Egyébként az NB I legértékesebb játékosai, vagyis az első húsz között mindössze Dibusz Dénes szerepel 2 millió euróval valamint Lois Nego francia-magyar és Nikolics Nemanja szerb-magyar állampolgár 1.8 illetve 1.5 milliüó euróval.

A DVTK a kiesés szélén áll, egy hónapon belül két edzőt rúgtak ki az új klubtulajdonosok, akik ugyancsak kormányközeli és importálnak egy horvát edzőt, akik rögtön követ öt horvát és egy bosnyák játékos. Amikor az FTC három év után elveszti a veretlenségét, s ezt épp a Diósgyőrtól, amely még sosem játszott ebben az összeállításban, többen bundának vélték a meccset. Ekkor mondta egy jó ismerősöm, hogy az nem lehet, mert nem volt két játékos, akik egy nyelvet beszéltek. Ez majdnem igaz, hiszen a DVTK-ban és az FTC-ben két-két magyar volt a pályán, a többi idegenlégiós.

S mire is szoktak hivatkozni a magyar tulajdonosok és edzők, amivel Csányi Sándor kritikájára Kubatov, a Ferencváros elnöke is visszavágott. Sosem találnák ki. Hogy drágák, már-már megfizethetetlenek a magyar játékosok. Hogy is van ez? Azok a magyar játékosok, akik lassan a saját hazájukban nem tudnak pályára lépni, s Hegyeshalmon, sőt Rajkán túl is eladhatatlanok? Itt akkor valami nagyon stimmel. Jó, tudjuk, piac az nincs. Tao van, sok-sok közpénzzel és ez már párját ritkítja. Sehol a világon nem adnak focira az adófizetők pénzéből, hiszen az a szórakoztatóipar része. Ha nincs néző, nincs tévéközvetítés, akkor foci sincs és nem keresnek a játékosok 20-30 ezer eurót sem. Nos, ezt a gordiuszi csomót kéne az MLSZ elnöknek átvágni, ám erre még alighanem várni kell a következő kormányváltásig.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére