RSS Feed

Az év szava: ereszcsatorna

Csontos Tibor - 2021. 02. 02. 9:10:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az év szava: ereszcsatorna

A Klubrádió egyik műsorvezetőjének, Para-Kovács Imrének a parafrázisa, a Szöktetés a Szájerből lehetne az év mondata, de mifelénk csupán az év szavát keresik. Meg is találták, de hát nyilván szavazás nélkül is kihirdethették volna 2020 győztesét, ami persze a koronavírus. Az év ifjúsági szavát is a járvány szülte: karantini, ami a karantén alatt fogyasztott Martini alapú koktélt és a pandémia idején élő tizenéveseket is jelenti. Ez utóbbi telitalálat, ám az év „felnőtt” szavának én az ereszcsatornát tartom, korszak- és politikatörténeti hangulata van, egyesek kéjjel morzsolgatták.

Nem tudom, az ezután megjelenő politikatörténeti szótárakban ott kuncog-e majd címszóként, mert eleddig csupán legfeljebb a házépítők és a bádogosok használták. A Magyar Értelmező Kéziszótárban fellelhető, mi szerint „épületnek a csapadékot elvezető, az eresz alól húzódó, vályúszerű tartozéka”. S persze, a név kötelez, ereszcsatornán leereszkedni is lehet, ez a menekülésnek már egy igen korszerű és elfogadott módja, legalábbis ahhoz képest, hogy  Sándor Mátyás még villámhárítón szállt alá a bástyabörtönéből. Ám hol van Verne Gyula írói fantáziája az eltűnni akarás világhírűvé lett brüsszeli ereszcsatornájához képest, mely menekülő útvonal oly – még emléktáblával is ellátott - nevezetessége lett ennek a fránya, moszkovitának álcázott brüsszelita bürokratacentrumnak, mint ama pisilő kisfiú, aki még azt a fáradságot sem veszi, hogy ereszcsatornába pipiljen.

 

Ereszcsatorna. Rémes hangzású szó, bár nem tudom, külhoniak fülében, miként cseng e hangalak, nyilván keményebben, mint például a fülolaj. Nem is illene Kosztolányi Dezső tíz legszebbnek tartott magyar szava – gyöngy, szűz, anya, szív, kard, láng, ősz, sír, csók, vér közé. Ám a rátapadt fickó és sztorik miatt számtalan jelentéstartalma keletkezett, melyek rokonszenvessé teszik a szót. Sokféle asszociációra, jelentéstartalomra - menekülési útvonal, szakállsétány, hátizsákcsúzda, tablettaösvény, kalandparkelem, alaptörvénytelen útvonal - ad alkalmat, különösen magyar ember számára. Mely asszociációk lehetnek baloldaliak, jobboldaliak, csupán egy dolog biztos: az ereszcsatornáról soha nem mondhatjuk ki ezután, hogy nem lehet ellenzékben.

 

Az év szaváról azt tartják, hogy összefoglal egyfajta közös élményt, senkinek nem kell magyarázni a jelentését. A koronavírus a világ országainak nagy közös – nem kívánt, kényszerű – élménye, ám az ereszcsatorna csak a miénk. Ez a megmászott ereszcsatorna a leszálló ágban lévő Nyugaton található, kultikus eleme lehetne az amerikai Batman- vagy Superman-filmeknek, mi több Őfelsége titkos ügynöke, James Bond is lecsúszhatna a vele készült produkciók megannyi látványos kezdőjeleneteinek egyikében. Mégis, ez a brüsszeli ereszcsatorna minden ízében a miénk. Foglalata mindannak, ami az elmúlt években történt velünk, következésképpen az évtized szava is lehetne. S gondolom, Magyarországon már nincs olyan építész, bádogos, szakember, aki tervezésekor, szereléskor ne gondolna arra, hogy az esővíz elvezetése mellett az ereszcsatornának alkalmasint a menekülési útvonal szerepét is be kell töltenie.


Fotó: Forrás: kreativlakas.com
Lap tetejére