RSS Feed

Mr. Trump! Ki van rúgva!

Csontos Tibor - 2021. 01. 26. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mr. Trump! Ki van rúgva!

Csendes lesz-e Don(ald)? – kérdezhetnénk annak okán, hogy Donald Trumpból olyannyira bukott elnök lett, hogy már a párizsi panoptikumból is kirakták a szűrét. Sokba került az ottani viaszfigura hajviseletének ápolása, a látogatók pedig a bábu orrlyukába dugott ujjukkal készítettek szelfit a Trump-hasonmással. Elnöki négy éve után van némi bukéja a Playboyban 2004 októberében megjelent interjúja újraolvasásának. Akkor Trump Ki van rúgva! feliratú kitűzőt ajándékozott az interjú készítőjének. Most ő viselhetne ilyen, névre szóló kitűzőt.

A Ki van rúgva! eme esztendő jelszava volt az Egyesült Államokban, mint cukrot vitték az ezzel ellátott kitűzőket, baseball sapkákat, pólókat. Utalva e mondat „otthonára”, a The Apprentice (A gyakornok) című, bombasikerű, Amerika első száámú kedvencének számított valóságshow-ra, amelyet az extravagáns és bombabiztosra fésült ingatlanmágnás és az NBC televízió közösen készített, s melynek győztese hat számjegyű fizetéssel a Trump munkatársa lehetett. Az üzletember pedig mást nem csinált, a sorozat ideje alatt, mint embereket rúgott ki a műsorból. A manhattani, hatvannyolc emeletes Trump-torony lakójának a The Apprentice alatti, egy rocksztáréval felérő népszerűségét jelezte, hogy bármekkora társasággal is tért be egy étterembe, nem engedték fizetni. Ez ugye, ma már elképzelhetetlen lenne. Ma már sokaknak áll az égnek a haja az exelnöktől.

 

Apropó, haj. A nyuszis magazinnak elmesélte, hogy minden reggel hajat mos, s míg újságot olvas, híradókat néz, az magától megszárad. Ezután megfésüli, s ha már úgy áll, ahogy neki tetszik, beszórja hajlakkal. Egyébként Melanie vágja a haját, akiben szerinte nagyobb művészi tehetség lakozik, mint amit a hajvágása mutat. Az a legnagyobb gondja Melanie-vel, hogy túlságosan jól főz és nem nehéz elhízni mellette. Tetszik neki viszont benne, hogy nem a pénzre hajt, igaz, Trump A visszatérés művészete című könyvében arról is írt, nagyon nehéz nem elcsábulniuk a gazdag férfival élő nőknek. – Szép életünk van együtt – mondta akkor, s kérdésre válaszolva hozzátette, nincs szüksége Viagrára, ő nem rossz csaj mellett fekszik. – Nem bánnám, ha lenne anti-Viagra is, ellentétes hatással. Nem hencegésből mondom.

 

Egy mai interjúban nyilván arról is kérdeznék, elnökként miért nem szedett valamiféle politikai Viagrát, mert üzletemberként jóval sikeresebb volt. A Playboy szerint Trump egész világa malterből és téglából áll: sok más mellett övé az Empire State Building, valamint a Wall Street legfontosabb épülete alatti terület, Manhattan több felhőkarcolója, a Hudson partján álló, tízmillió négyzetméteren elterülő Trump-lakóház. Atlantic City első számú kaszinója, a Taj Mahal, utóbbiban gyakran léptette ott fel nagy kedvencét, Neil Youngot. Mint minden interjúját, Trump ezt is a saját népszerűsítésére használta fel, megjegyezte például, hogy az afro-ameriakaiak mennyire rajonganak érte, s büszke arra, hogy az ő neve többször szerepel a zenéjükben, mint bárki másé. S büszke arra is, hogy milyen jó érzéke van a pénzcsináláshoz.

 

Ezt az érzékét elnöki hivatali ideje alatt sem szüneteltette, az elmúlt négy évben sem függesztette fel üzleti tevékenységét – többek között ezzel is borzolta a kedélyeket. A személyi pénzügyek terén nem véletlenül nevezte a Guinness-rekordok könyve a történelem legnagyobb visszatérőjének. A politikacsináláshoz viszont olyannyira nem volt érzéke, hogy ezzel soha nem szerepel majd a Guinness-ben. A hip-hop zenében ettől még továbbra is nagyon sokszor említhetik a nevét. Ki tudja, milyen előjellel? 

 

 


Fotó: Forrás: usatoday.com
Lap tetejére