RSS Feed

Merkel – visszaszámlálás

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 24. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel – visszaszámlálás

A német kancellárnő nem indul a 2021. szeptember 26-ra kítűzött szövetségi urnacsatán. A 66 esztendős Merkel asszony már korábban bejelentette, hogy a CDU színeiben másik jelöltet állítanak majd. A Bundestag választások közeledtével szerintem érdemes egy pillantást vetni Angela ifjúságára, hogy jobban megértsük, miért annyira más ő, mint férfi „kollégái”.

"Örülök, ha más nők is bátorságot merítenek kancellárrá választásomból -" fogalmazott 2005 őszén dr. Angela Merkel. Ha idén – 16 esztendővel később – a berlini kormány frontasszonya elköszön a nagy politikától, akkor a 21. század egyik legizgalmasabb személyisége búcsúzik. Külpolos újságíróként rengetegszer tudósítottam Németországról/Németországból az elmúlt évtizedekben. Mivel úgy gondolom, hogy az NSZK nyolcadik kancellárának tevékenysége sokak számára ismert, most ifjúságának „titkairól” leppenteném le a fátylat! 

Angela Dorothea Kasner 1954 nyarán Hamburgban született –  a Merkel, első férje családneve. A kislány a nyugatnémet Hanza-városból három esztendős korában került az NDK-ba, mivel lelkész édesapját az egyházi hivatal odahelyezte. "Apám nagy hangsúlyt helyezett a logikai szigorra, az érvelés tisztaságára" - emlékezett keresztény indíttatására a Mein Weg {Utam} című kötetében a politikusnő. "Anyámtól a normális hétköznapi életvitelt és főleg az improvizálást tanultam" - fogalmazott a három évvel fiatalabb öccsével és tíz esztendővel ifjabb húgával Templinben felcseperedett politikusnő. Az első maradandó történelmi élmény 1961 nyarán érte a kis Angelát. Egyrészt a hamburgi anyai nagyanyjával, meg testvérével és szüleivel egy kölcsönzött Volkswagen Bogárral bejárták Bajorországot. Másrészt hosszú korszakra ez volt az utolsó nyugati utazásuk, hiszen akkor augusztusban megépült a berlini fal, s mint német családok millióit, a Kasner famíliát is szétszakította a beton-szögesdrót "Mauer".

A néhány héttel korábban még az NSZK-ban vidáman autót vezető édesapa Mecklenburgba visszatérve élete legszörnyűbb hangulatú miséjét tartotta a falépítés másnapján. Minden ember sírt a templomban… Kilenc éves korából származik Angela Merkel második precíz "politikai" emléke: édesanyjától hallotta hogy meggyilkolták az amerikai elnököt, a magát a Spree-nél 1963 derekán berlininek valló - "Ich bin ein Berliner" - John F. Kennedy-t. A vallásos neveléssel párhuzamosan az úttörő mozgalomba is bekapcsolódó, jó tanuló Angela a matematikát, az oroszt és az angolt szerette a legjobban. Idegennyelvtudásának a nagypolitika porondján mind a mai napig hasznát veszi. Újabb sorsdöntő dátum 1968, a prágai tavasz. Hát hol vakációzzon akkoriban Angela a családjával, ha nem Csehszlovákiában?! A templom és az iskola, a nyugatnémet tévéadás és az FDJ - a keletnémet KISZ - között ingázó, szavait megfontoló, társainál kissé komolyabb kamaszlány leginkább a sporttal, a rajzolással állt hadilábon. A lipcsei egyetem fizika-orosz szakára persze nem kerülhetett volna be, ha nem tagja a kékinges "Szabad Német Ifjúság"-nak (FDJ). Humorára, lelki-testi erejére jellemző, hogy még a sportolásba is beveti magát, hogy a megadott szintidő alatt futhassa le a 100 métert. Mert az ugyebár nélkülözhetetlen volt a Német Demokratikus Köztársaságban a diploma megszerzéséhez... Ennek 1978-ban jött el az ideje, majd a DDR fővárosában a Tudományos Akadémia Központi Kutatóintézetében helyezkedett el. A fizikus Angela Merkel a rendszerváltásig ott dolgozott, politikai karrierje a berlini fal ledőlésekor indult, 1990 végén lett a bonni Bundestag képviselőnője. De ez az új korszak már egy másik „leleplező” történelem óra anyaga lesz!

Fotó: -a-
Lap tetejére