RSS Feed

Bemutató előtt leplezi le a titkokat az Örkény Színház

M. A. - 2021. 01. 21. 17:57:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bemutató előtt leplezi le a titkokat az Örkény Színház

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a stream-nézők részleteket hallhatnak az Örkény István Színház: A nemzet özvegye című előadása jövőbeli bemutatójának szövegéből.

1989-ben, több mint harminc év elhallgatás után sírok és történetek tárultak fel a nyilvánosság tekintete előtt. Az özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellában, ahogy férjeik és szerelmeik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelték a föld mélyéről, azokból a jeltelen sírokból, amelyeknek pontos helye évtizedekig titkos volt.

 

Ez a rendszerváltást közvetlenül megelőző történelmi helyzet adta az inspirációt A nemzet özvegye című ősbemutatóhoz, amely fikciós keretben mutatja be két nő történetét. Ugyanannak a férfinak két özvegye áll a sír mellett, és kényszerül szembesülni a saját múltjával.

 

A Magyar Kultúra Napján nem csak az előadás részleteit ismerhetik meg online a nézők, hanem a szerző tolmácsolásában, archív felvételek és különböző dokumentumok segítségével betekintést nyerhetnek az írási folyamatot megelőző kutatásba is.

 

A link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik. Az online előadásra itt lehet jegyet vásárolni. 


 


Fotó: e-szinhaz
Lap tetejére