RSS Feed

Csapataink harcban állnak

Zelei Béla - 2021. 01. 22. 8:00:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csapataink harcban állnak

Déri Tibor, Újpest polgármestere az idei esztendőt a pénzügyi háború évének nyilvánította és ezt a polgármesteri hivatal szomszédságában mindjárt három óriásplakáton is kinyilvánította. A harc az önkormányzat(ok) és a kormány között zajlik.

 A hadüzenet gyökerei a 2019-es önkormányzati választásokig nyúlnak vissza, az első puskalövések a parkolási bevételek megnyirbálásával, majd az önkormányzati adók egy részének elvonásával dördültek. Az iparűzési adó megfelezésekor több városvezető csődveszélyt emlegetett.
Az viszont továbbra is kérdés, hogy amennyiben valóban csődveszély van kilátásban, akkor a tisztelt városvezetők a jogos tiltakozáson túl tettek-e egyebet a súlyos helyzet mérséklésére. Vagy csak küzdenek és visítoznak, mint ama bizonyos malac a jégen.
A 2021-es pénzügyi háborút valószínűleg Újpesten sem kalasnyikovokkal képzelik. Az elmúlt hónapokban nyilatkozatháború zajlott. Ez teljesedett ki mostanra az újpesti óriásplakát-kampánnyal, ahol már a lakosság mozgósítása is elkezdődött: „Védjük meg együtt Újpestet!”
Az óriásplakát műfaja hosszabb esszék közreadását nem teszi lehetővé. A jelszavak mögötti gondolat kifejtésére a kerületi újság áll rendelkezésre. Ott a polgármester úr kifejti, hogy az idén három milliárd forinttal lesz rövidebb az önkormányzat büdzséje, de hogy ezt miképp próbálják kezelni, arra a kolumnás összeállításból mindössze annyira futja, hogy a gazdasági alpolgármester, Trippon Norbert kijelenti: „takarékosabban kell gazdálkodni”.
Újpest az ezredfordulón úttörő szerepet vállalt a forráshiány menedzselésében. 2000-ben elsők között bocsátott ki önkormányzati kötvényt, majd 2011-ben, a 2009-es pénzügyi válság okozta elhúzódó gazdasági nehézségek miatt nagyobb léptékben ismét meglépte a forrásbevonásnak ezt a módját.
Most erre semmi nem utal, de emlékeztetnék: 2011-ben is néhány nap alatt szembesültek az önkormányzati testület tagjai, hogy egy öt milliárd forintos kötelezettségvállalásról kell dönteniük. Wintermantel Zsolt, akkori polgármester rendkívüli testületi ülést hívott össze és ahogy akkor Szalma Botond képviselő szóvá is tette, ama bizonyos keddi ülés anyagát az előző hét utolsó napjaiban kapták kézhez a testület tagjai. Rajta kívül több képviselő is aggályainak adott hangot, nem is annyira magával a kötvénykibocsátással kapcsolatban, mint a viharos gyorsaságú döntéshozatali kényszer miatt. Egy akkori ellenzékben lévő képviselőnek arra a kérdésére, hogy az újpestiek jegyezhetnek-e majd kötvényt, szinte semmi reakció nem volt.
Mivel a polgármester mögött stabil Fideszes többség állt 2011-ben, a vita ellenére a javaslat csont nélkül átment.
Most hasonló a helyzet pepitában, az ellenzéki pártok vannak kényelmes többségben a testületben. Így lehetséges, hogy a jelenlegi városvezetők sem tartják fontosnak megkérdezni az újpestieket, hogy ők akarják-e -, és ha igen, miképp -, kivenni részüket a pénzügyi háborúból?

Fotó: -a-
Lap tetejére