RSS Feed

A kormány kínai vakcinát venne

24.hu - 2021. 01. 14. 11:34:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kormány kínai vakcinát venne

Magyarországon a járvány visszaszorulóban van minden adat szerint. De ez nem érvényes minden európai országra. A veszély továbbra is fennáll – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány szerdai ülését követő mai kormányinfón. Ezt azzal magyarázta, hogy december óta egyértelműen csökken a fertőzöttek és a napi elhunytak száma.

A magyar járványügyi intézkedések következetesek. Nem vitás, hogy továbbra is ezeknek a szabályoknak a betartása a garanciája annak, hogy a járvány második hulláma lefele tartson – fogalmazott.

Ami a munkahelyek védelmét illeti, a legjobb országok egyike Magyarország Európában – állította a miniszter. Decemberben 4 ezerrel többen dolgoztak az országban, mint egy évvel korábban. „A kormány által meghozott intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.”

Meddig kell fenntartani a mostani szabályokat? Két lehetőséget vázolt fel Gulyás. Ha a járványgörbe továbbra is lefele tart és alacsony lesz, a másik lehetőség pedig az, hogy nagy lesz a lakosság átoltottsága. Lényegesen kevesebb fertőzöttre lenne szükség a mostaninál – mondta, utalva arra, hogy a mostani korlátozások fennmaradnak.

A vakcináról: mindent megtesz a kormány. Az EU-n keresztül közel 20 millió adagot kötött le a magyar kormány. Az EU-s beszerzés azonban lassú a magyar kormány szerint. Eddig csupán 130 ezer ember beoltására elegendő szállítmány érkezett az EU-ból. Az EU-s szállítás menete lassú a miniszter szerint. Hetente 100 ezer dózis alatt van az EU-ból érkező vakcinaszállítmány. Máshonnan is kell ezért vakcinát szerezni, ez a magyar kormány álláspontja. Jó esély van arra, hogy Kínából szerezzen vakcinát Magyarország, de tárgyalnak az oroszokkal is.

A kínaiakkal már megállapodtak a szállításról, de most még engedélyeztetni kell a kínai oltóanyagot – mondta Gulyás.

Fotó: -a-
Lap tetejére