RSS Feed

Érthetőbb lesz a kötelező irodalom

M.A. - 2021. 01. 13. 13:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Érthetőbb lesz a kötelező irodalom

Kötelezők Szabadon címmel elindult a Szabad Labor Drámaműhely első iskolai programja, amelynek célja a kötelező olvasmányok megértésének segítése, a művekből feltárható emberi, társadalmi problémák felkutatása.

A Kötelezők Szabadon program jelenleg nyolc kötelező olvasmányhoz kapcsolódva kínál drámafoglalkozást az 5-től a 12. évfolyamig. Foglalkozások készültek eddig A Pál utcai fiúk, a Toldi, a Rómeó és Júlia, A legyek ura, a Csongor és Tünde, a Hamlet, a Bűn és bűnhődés, valamint az Anna Karenina című művekhez.

 

A Manna Produkció által támogatott foglalkozássorozat most a digitális oktatási rendszerben is elérhető az iskolák számára. A Szabad Labor egy frissen alakult drámapedagógiai műhely, amelynek tagjai képzett drámapedagógusok. A négy alapító tag, Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás évek óta dolgozik a területen, többek között a Vígszínház és a Manna színházi nevelési programjainak kidolgozását és foglalkozásait vezetik.

  

A Kötelezők Szabadon sorozatnak nem a művek megismertetése a célja, hanem a művekben szereplő problémák, kérdések fókuszált, átélhető kibontása és átgondolása, a szereplők élethelyzetének megértése. A Szabad Labor szakemberei a kötelező olvasmányokban felmerülő dilemmákhoz, kiélezett helyzetekhez közelítenek a színház és a dráma eszközeivel annak érdekében, hogy a tanulók képesek legyenek kialakítani saját álláspontjukat egy-egy probléma kapcsán.

 

A sorozat a Manna Produkció támogatásával jött létre, erősítve a szervezet drámapedagógiai munkáját, amelynek keretében a Bethlen Téri Színházban és a B32-ben is rendszeresen tartanak színházi nevelési programokat és hoznak létre új előadásokat a diákközönségnek.

   


 


Fotó: Forrás: m.youtube.com
Lap tetejére