RSS Feed

Különleges év a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban

Miskolc Polgármesteri Hivatal - 2021. 01. 12. 13:00:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Különleges év a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban

A koronavírus járvány soha nem tapasztalt nehézségek elé állította a Miskolc Holding Zrt-hez tartozó Miskolci Állatkertet is, hiszen tavasszal és az év végén is be kellett zárnia kapuit a nagyközönség előtt. Ennek megfelelően a látogatottságban az elmúlt években tapasztalt örvendetes növekedése értelemszerűen visszaesett, de 2020-ban így is több mint 80.000 látogatót fogadott.

Tavaly közel százötvenen fogadták örökbe kedvenc állatukat, és az ebből befolyó másfél millió forintos összeg is hozzájárult többek között ahhoz, hogy az állatkert biztosítani tudta a napi működést. A munkatársak egész évben azon dolgoztak, hogy az állatok lehetőség szerint semmit ne vegyenek észre a körülöttük zajló nehézségekből. Év végén 118 faj, alfaj és fajta, illetve ezek 541 egyedileg is nyilvántartott példánya, valamint 10 faj esetében tenyészete alkotta az állatkert állományát.

A 2020-ban született több mint 100 kisállat közül érdemes kiemelni mindenekelőtt az örvös mangábék csapatában született kis kölyköt – akinek a látogatók választották a Kirabo nevet –, hiszen nem csak, hogy a miskolci állatkertben, de az országban is először született kölyke ennek a különleges, Közép-Afrikában honos majomfajnak. Hasonlóképpen örömteli minden évben a David-szarvasok és az európai bölények szaporulata, hiszen mindkét faj az állatkerteknek köszönheti, hogy miután a szabad természetből kipusztultak, egyáltalán mindmáig fennmaradhattak.

Az európai bölények kapcsán külön érdekesség, hogy az egyik Miskolcon nevelkedett egyed, amely két évvel korábban a Nyíregyházi Állatparkból érkezett, a tavalyi évben egy visszatelepítési program keretében Bulgáriába utazott, ahol ma már egy vadon élő csorda tagjaként, szabadon élhet a Rodope hegység területén. Így nem csak megőrizni tudják a veszélyeztetett fajok egyedeit, hanem a Föld élővilágának sokszínűségének megóvásában is aktív résztvevője tud lenni a miskolci állatkert csapata.

A szaporulaton kívül is rendszeresen gyarapodik az állatkert gyűjteménye. Új lakók érkeztek a madártavi részre, újabb kancával gyarapodott a kuláncsapat, valamint párt kapott a nőstény fehérfarkú sül is. Emellett voltak távozók is, akik nagy útra indultak: a legmesszebb a tavasszal világra jött észak-amerikai kúszósül és az örvös mangábé csapat egyik tagja utazott, előbbi ma már a lengyelországi Gdansk város állatkertjének lakója, míg utóbbi az angliai Colchesteri Állatkertbe került.


Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére