RSS Feed

Szlovák nagyvállalatok vírusfrászban

ujszo.com - 2021. 01. 11. 17:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szlovák nagyvállalatok vírusfrászban

Az elmúlt napokban drasztikus mértékben romlott a járványhelyzet, ami a legnagyobb iparvállalatokat is sújtja, jelentős károkat okozva a szlovák gazdaságnak. A nagy iparvállalatok ezért igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljék a katasztrófát - írja a pozsonyi Új Szó Online. A Volkswagen Slovakia autógyártó az összes alkalmazottját letesztelteti


„A járvány gyors terjedése már most gondot okoz a cégeknek, és ha a kormány nem hoz gyors és hatékony intézkedéseket a fertőzés terjedésének a megfékezésére, az elkövetkező időszakban gyárak tucatjait zárhatják be, ami a gazdaság összeomlásához vezetne” – állítja Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke. A ČSOB bank felmérése szerint a külföldi kereslet nagyobb visszaesése már most nagyjából minden hetedik szlovákiai céget érint. „Ha csak azokat a vállalatokat vesszük alapul, amelyek aktívan üzletelnek a külföldi megrendelőkkel, a járvány második hulláma az ilyen cégek 40 százalékának okozott gondot, a harmaduk pedig a kivitel egy részét már kénytelen volt teljesen leállítani” – nyilatkozta Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője. A nagyobb cégek közül minden második számolt be keresletcsökkenésről a külföldi partnerek részéről.

Machunka szerint a kormánynak minél előbb döntenie kellene a lakosság tömeges teszteléséről, hogy a lehető legtöbb fertőzöttet kiszűrjék. „Az eddig hozott megszorításoknak csekély a hatékonysága, ezért arra kérjük a kormányt, hogy indítsa be az országos tesztelést, amely a leghatékonyabb módja a járványhelyzet enyhítésének” – mondta el Machunka. Szerinte a nagyvállalatok készek segíteni a kormánynak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy több cég is teszteli az alkalmazottait. „Ez azonban nem olcsó mulatság, a kormánynak így jóval többet kellene tennie a cégek megsegítésére” – tette hozzá az AZZZ alelnöke.

A nagy autógyártók közül a nyitrai Jaguar Land Rover már csütörtökön és pénteken letesztelte az alkalmazottait.

„Csak az üzem területén öt szűrőpontot állítottunk fel, 5500 mintavétellel számolva” – nyilatkozta Miroslava Remenárová, a Jaguar Land Rover Slovakia szóvivője, arra is emlékeztetve, hogy a gyárban december végén is volt egy tesztelés. A nyitrai autógyártó a járvány miatt nem tervezi a gyártás leállítását, akit azonban lehet, azt otthoni munkavégzésre kötelezik. Az üzemben január elsejétől egy speciális telefonszámon és email- címen jelenthetik be az alkalmazottak az otthonmaradásukat, ha fennáll a gyanúja annak, hogy megfertőződtek. A Jaguar Land Rover nyitrai üzemébe péntek este Igor Matovič kormányfő is ellátogatott.


Több szlovákiai cég nem vár arra, hogy az állam lépjen elsőként. „Tekintettel a jelenlegi rendkívül rossz járványhelyzetre, a Volkswagen Slovakia autógyártó úgy döntött, hogy az összes alkalmazottját letesztelteti” – nyilatkozta Lucia Kovarovič Makayová, a társaság szóvivője.


Fotó: Forrás: felvidek.ma
Lap tetejére