RSS Feed

NSZK: 40 ezer áldozat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 10. 8:21:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  NSZK: 40 ezer áldozat

Januári közevéleménykutatások szerint, Németországban különösen a 65 év alatti korosztály körében emelkedik a koronavírus elleni oltást támogatók tábora. Az összlakosságnak csupán 12 százaléka utasítja el határozottan, hogy új vakcinákkal kezeljék. Szilveszterig, mintegy 30 ezren hunytak el a fertőzéshez köthető betegségben.

A 83 millió lakosú NSZK több régiójában különösen sok halálos áldozata van az újévben is a Covid-19 kórnak. A keleti tájakon - egykori NDK - kívül durva a helyzet Bajoroszágban, ahol már közel nyolcezren, Baden-Württembergben pedig bő ötezren hunytak el a jávánnyal összefüggésbe hozható betegség következtében. A négy magyarországnyi területű Szövetségi Köztársaságban Északrajna-Vesztfáliában is komoly gondok vannak, egyre túlterheltebbek az orvosok és más kórházi dolgozók. A 18 millió lakosú jóléti tartományban 2021 januárjában már hétezer fölé szökött a koronavírus halálos áldozatainak a kvótája. Így a Bajor Szabad Állam és B.-W. mellett ott a legsúlyosabb a fertőzöttség. A fővárosban és az azt körülölelő Brandenburgban eddig „csak” háromezer elhunytról szólnak a statisztikák. A tartományi jogú Brémában (215 fö) és Hamburgban (770 fő) viszonylag ritka a végzetes tragédia.

A december 27-én megkezdődött vírus elleni oltások hatása még nem látványos. Friss közevéleménykutatások szerint, Németországban különösen a 65 év alatti korosztály körében emelkedik a beoltást támogatók tábora. Az összlakosságnak csupán 12 százaléka utasítja el határozottan, hogy új vakcinákkal kezeljék és 54 százalék készül beadatni magának a két injekciót. Lapzártánkig az Európai Unió legnépesebb tagállamában, mintegy 600 ezer – zömében idős – ember kapott a vakcinából.

Fotó: -a-
Lap tetejére