RSS Feed

Esterházy Péter utolsó darabja most online is

M. A. - 2021. 01. 09. 13:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Esterházy Péter utolsó darabja most online is

Január 10-én látható - felvételtől - az e-színház műsorán a Vörösmarty Színház: Mercedes Benz című előadása.

Esterházy Péter utolsó darabját a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta, 2017. január 7-én mutatták be Pozsonyban a rendező, Roman Polák, valamint a dramaturg, Peter Kováč kérései szerint átalakított szöveggel. Magyarországon 2019 áprilisában mutatták be először Szikora János rendezésében.

 

Műfaji megjelölése történelmi revü két részben. Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy-család?

 

Lucifer visszaforgatja az idő kerekét, és végigkísérjük a család történetét a 17. századtól a huszadik századig. Lucifer újra meg újra megkísérti az Esterházyakat, a két családfőt: a Herceget (Apa) és a Grófot (Fiú – maga az Író), szerencséjüket rendre elveszi, és bekövetkezik a tragédia: az Apát beszervezik besúgónak az ötvenes években – „nem jól áll a fogadás szénája.” Ám végül ebben a szellemi és nyelvi bravúrokkal teli családi történelmi revüben Lucifer marad alul az Esterházyakkal szemben.

 

És közben felcsendül az Úr kedvenc slágere, melyben kedvét leli: Janis Joplin Mercedes Benze. Az előadást itt lehet megtekinteni, főbb szereplői Sághy Tamás, Seress Zoltán, Andrássy Máté és Tűzkő Sándor.


Fotó: Székely Péter / Port.hu
Lap tetejére