RSS Feed

A Spree-metropolisz újjászületése

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 07. 17:38:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  A Spree-metropolisz újjászületése

A francia seregek 215 esztendeje foglalták el Berlint, s 1813-ban véreztek el a lipcsei csatában. A napóleoni agressziót követően a 19. századra már megállíthatatlan volt az ipari és polgári fejlődés Európa szívében. Ki sejtette akkor, hogy hamarosan két világháború is megrázza az öreg kontinenst?

Az EU tagállamaiban ki emlékszik már arra, hogy a francia seregek 1806-ban elfoglalták Berlint, majd 1813-ban elvéreztek a lipcsei csatában? A napóleoni agressziót követően a 19. századra már megállíthatatlan volt az ipari – nem utolsó sorban hadiipari – és polgári fejlődés Európa szívében, az afrikai gyarmatokkal is gazdagodott bismarcki birodalomban. Otto von Bismarck már 1862-től porosz miniszterelnök volt. S ő lett az egységes Németország első (tehetséges!) kancellárja. Egészen 1890-ig, mígnem az elhunyt I. Vilmos unokája, II. Vilmos el nem bocsájtotta.

A látványos modernizáció éppen Berlinben volt a legkézzelfoghatóbb, ahol már 800 ezer embernél is több élt, midőn 1894-ben felavatták a Birodalmi Gyűlés épületét.  A villamosok, omnibuszok, a magasvasút- (S-Bahn) és mélyvasút- (U-Bahn) közlekedés a város tempójának felgyorsulásáról árulkodott. Az első világháború idején már 2 millió polgára volt Berlinnek, s az „arany 20-as években” megduplázódott a népesség.  

Az 1916-ban a háború miatt elmaradt berlini nyári ötkarikás játékok után két évtizeddel, 1936-ban lehetett olimpia házigazdája a náci birodalom centruma. A 24 hónap alatt felhúzott, s a kontinens legkorszerűbb sportlétesítményének címével büszkélkedő Olympiastadionban - melyet műemléki jellegét megőrizve, tejesen modernizálva 2004-ben adtak át ismét - a magyar atléták is ragyogóan szerepeltek. Többek közt tíz aranyat szereztek sportolóink a horogkeresztes lobogók árnyékában, a hitleri sport shown.


Fotó: Mogyorósi Géza
Lap tetejére