RSS Feed

Osztrák sztár: Mercedes G-Klasse

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 11. 8:41:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Osztrák sztár: Mercedes G-Klasse

Alpesi szomszédunknál 2021-ben is a második legnépesebb településre koncentrálódik a járműipar. A sógorék talán legismertebb grazi típusa – a Magna Steyer AG & Co KG – csarnokaiban születő luxusterepjáró. A doboz formavilágú, G-osztálybeli Mercedes-Benzt már a tengerentúli aranyifjak is megszerették.

Nyugati szomszédainknál Toyota Supra sportkocsikat is gyártanak. A legendás Celica széria feltámasztott utódjaként születő, úgynevezett kombikupék 200 km/óra feletti suhanást tesznek lehetővé. A szintén Grazban összeszerelt Jaguar E-Pace/I-Pace modellekre is büszkék lehetnek az osztrákok. Pláne, hogy ez utóbbi verda lett tavaly előtt az „Év autója”. Sarkosabb SUV a hetvenes óta megunhatatlan, Mercedes-Benz G- Klasse.

Számos hadsereg és mentőalakulat járműparkját is erősíti, a Vatikánban szintén használatos - remekül páncélozható! - terepnyűvő. A 21. században e típus luxus változatait már az USA-ban és az arab kőolajállamokban is megkedvelték a tehetős polgárok. Ausztria szoros gazdasági kapcsolatot ápol Bajorországgal: így nem csoda, hogy BMK-k is legurulnak a grazi futószalagokról. Az 5-ös sorozat mellett a Z4-es széria is a német-osztrák összefogás gyümölcse – kitűnő minőségben!


Fotó: -a-
Lap tetejére