RSS Feed

Ők is elvesztették a pozsonyi csatát

24.hu - 2021. 01. 08. 12:18:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ők is elvesztették a pozsonyi csatát

Már nem dolgozik a Magyarságkutató Intézetben az a két régész, akik ha visszafogottan is, de nyilvánosan kritizálták az intézet pozsonyi csatáról szóló animációs filmjét – írja a telex.hu. A portál információi szerint Haramza Márknak és Kiss P. Attilának ezzel összefüggésben, retorzióként szűnik meg a munkaviszonya.

Azt korábban a Magyar Hang jelezte: a két történész neve eltűnt az intézet honlapjáról. Ez azután történt, hogy december 24-én a mandineren megjelent egy vendégcikkük, ebben az MKI nagy vihart kavart A pozsonyi csata című filmje kapcsán írtak a történelmi rekonstrukció határairól.

Ebben jelezték: fenntartásaik vannak az alkotással kapcsolatban. „Egy nyíltan a 10. század elejének kultúráját és sorsdöntő harcát bemutató alkotás esetében joggal várható el a pontos, tudományos alapokon nyugvó ábrázolásmód” – írták, elismerve, hogy „a pozitív megnyilvánulások mellett több jogos és kevésbé jogos kritikát is olvashatunk”.

A telex.hu hangsúlyozza: az MKI-ből eltávolított két kutató maga is a népvándorlás korával foglalkozik történészként, illetve régészként.

Még december végén közölték az érintettekkel feljebbvalóik, hogy az írásuk után távozniuk kell az MKI-ból. „A történteket az MKI-ból három, az ügyre rálátó forrásunk is megerősítette, azt azonban, hogy a távozás formailag mit (felmondás, közös megegyezés, stb.) jelent, nem tudjuk. Ezeket a kérdéseket feltettük a munkáltatónak is, a Magyarságkutató Intézet azonban nem kívánta kommentálni értesülésünket, a távozó kutatók pedig feltehetően egyelőre nem nyilatkozhatnak” – írja a telex.hu.

Fotó: -a-
Lap tetejére