RSS Feed

Egységben az erő!

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 14. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egységben az erő!

A hatvan esztendeje épült berlini fal '89 őszi megrepedését immáron egy pesti tűzfal festménye is megörökíti. Klassz! Hivatalosan 1990. október 3-án született meg Európa régi-új, egységes állama. Az NDK beolvadt az NSZK-ba. A nem várt gazdasági, pénzügyi, szociális gondok (és örömök) milliók életét forgatták fel. Fenekestül!

A '89 novemberi falomlást követően, 1990 derekán keményedett meg a keletnémetek márkája. A gazdasági és szociális unió komoly lépés volt az újraegyesítés felé, midőn a hajdani NDK beolvadt a Helmut Kohl vezette NSZK-ba. Az egy csapásra össznémet kancellárrá lett, konzervatív „rajnai úthenger” élete végéig hálás maradt Magyarországnak, a 20. század legboldogabb „germán” pillanatáért. Személyesen is hallottam erről beszélni egy jubileumi rendezvényen! Nagy dumás volt – és történész!

Dr. Kohl 2017 nyarán elhunyt. Az utolsó bonni kormányfő, 1998-ig és azt követően is rengeteget tett hazája és az öreg kontinens egységéért. 2005 óta „nevelt lánya”, a Hamburgban született, ám a szovjet megszállási övezetben felcseperedett  dr. Angela Merkel – első nőként – az EU legnépesebb, 83 milliós tagállamának kormányfője. Október első hétvégéjén számos településén voltak megemlékezések, a jó 30 éve eggyéolvadt Németország nemzeti ünnepén. A legszerencsésebbek a fővárosban, a Brandenburgi kapunál bulizhattak – maszkban... 2020 utolsó napján a koronavírus-járvány megfékezésének jegyében elmaradt az ottani tömeg-show. A ködös január is csendesebb a didergő metropoliszban,  int máskor.

Őszre a következő szövetségi választások után már kiderülhet, hogy kiveszi át Merkeltől (CDU) a stafétabotot? Aktuális helyettese, pénzügyminisztere az alkancellárságot akarja felcserélni a kormányfői posztra. A szocdem Olaf Scholz (SPD) a nagykoalíció sikeres szakembere korábban Hamburg főpolgármestereként bizonyította higgadt (!) profizmusát. Napjaink koronás, „zizegő”, brexites világában fontos, hogy 2021 szeptemberét követően is megfontolt, hiteles vezetője legyen az EU legizmosabb tagállamának! Merkel kereszténydemokratái és az ellenzéki pártok egyelőre nem ugratták ki a nyulat a bokorból, hogy ki lesz a következő Bundestag voksviadalon a kancellárjelőltjük! Izgalmas hónapok elébe néz Németország, sőt egész Európa!


Fotó: -a-
Lap tetejére