RSS Feed

Demokrata remények

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 10. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Demokrata remények

Biztosra veszem, hogy 2021 első felében ellátogat Európába a leendő amerikai president. E ritka utazásoknak mindig nagy jelentősségük van. Mint emlékezetes, ötvennyolc esztendeje Nyugat-Berlin vendége volt a washingtoni elnök. John F. Kennedy (1917-1963) Itáliát, Nagy-Britanniát és az Ír Köztársaságot is felkereste élete utolsó nyarán. Ez utóbbi állomást Joe Biden sem fogja kihagyni.

Túl a viharos egyesült államokbeli választásokon szerintem rengetegen gondolnak vissza nosztalgiával Donald Trump szimpatikus, ifjú „kollégájára”, J.F.K.-re. Hm. Micsoda különbség! Egyes történészek szerint - akárcsak napjainkban Joe Biden - a 60-as évek elején az akkori amerikai elnök szintén aggódott az öreg kontinens és az USA, szorosabban véve a NATO-szövetségesek viszonyáért. Ebben főleg az idős Konrad Adenauer volt a ludas, aki '63 januárjában Charles de Gaulle-lal francia-nyugatnémet együttműködési szerződést "mert" aláírni. Washington egy esetleges antiamerikai blokk alapkőletételét látta az "elizélt szerződésnek" gúnyolt kézfogásban. 

Nem véletlenül mondta John F. Kennedy egy nappal berlini útja előtt - 1963. június 25-én - a frankfurti Paulskirchében: "A Nyugat jövője az atlanti partnerségen nyugszik - ez az együttműködés olyan rendszer, amely a kölcsönös egymástól való függésen, egyetértésen alapul... Védelmi rendszerünk erős, de még erősebbé kell válnia... Az Egyesült Államokban és Kanadában 200 millió emberünk van, és itt a velük szövetséges európai oldalon is közel 300 millió. Ennek a félmilliárd polgárnak az ereje és egysége most és a jövőben is valamennyi nemzet számára a teljes szabadság biztosítéka." 

A Majna-parti templomi beszéd sikerét is túlszárnyalta Kennedy másnapi, szabadban tartott west-berlini szónoklata: "A szabadság oszthatatlan... Ha egyszer mindenki szabaddá válik, akkor örvendhetünk annak a napnak is, amelyen az önök városa, az önök országa és ez az egész hatalmas kontinens, Európa, egy békés és reményteli világban egyesül. Azon a napon, amely biztosan el fog érkezni, a nyugat-berliniek józan elégedettséggel mondják majd el, hogy tartották a frontot. Valamennyi szabad ember, bárhol is éljen, Berlin polgára, s ezért mondhatom büszkén, mint szabad ember: Ich bin ein Berliner." Alig öt hónappal később ezt a magát berlininek nevező, karizmatikus férfiút hazájában meggyilkolták.

Fotó: -a-
Lap tetejére