RSS Feed

Proton Színház: online jön az 1 link

Proton Színház - 2021. 01. 07. 17:05:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Proton Színház: online jön az 1 link

Az 1 link című monodráma rendezője Bánki Gergely, főhőse Vajdai Vilmos, bemutatója pedig 2015-ben volt a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az előadás alapjául szolgáló, azonos címet viselő művet a magyar irodalom első online regényeként emlegetik, mely a közönségtől és a zsűritől egyaránt első díjat nyert a Magvető Kiadó és az Origó 2001-es pályázatán. Írójának valódi kilétét máig homály fedi.

ake Smiles, a hős online él, öl és szeret.
Jake Smiles, a szerző neve írói álnév, netes nyelven nickname.
 
A színpadon monodráma, koncertszínház és virtuális valóság keveredik. Bánki Gergely, az előadás rendezője így nyilatkozott a bemutató idején: "Én azt gondoltam, hogy ebben a gémeskutas közegben az igazi interaktív cucchoz még nincs meg a kritikus tömeg: főleg itthon ember nem olvas képernyőn, mindenki printel, mint az őrült, a szerző felolvasóestekre jár, dedikál, az olvasó döglik a kanapén. Néha lapoz. Az esőerdők közben pusztulnak ezerrel… Ez a regény egy családos, művelt, jómódú ember pillanatképe, aki a mindennapok apátiája elől a virtuális világba menekül, és azon keresztül igyekszik megélni a valóságot. Ettől aztán voltaképp az egész egy nagy trip. Erre fogunk ráerősíteni VJ-vel, DJ-vel. Hangjáték, koncert, színház egyvelege lesz. De csak egy jegyet kell rá majd venni."
Néhány idézet a kritikákból:
"Igazán lendületes, ötletes és kőkeményen mai produkcióról van szó, ami nagyon is érvényesen beszél az egyre inkább a cybertérbe belevesző világunkról." (Kiss Csaba – prae.hu)
 
"Kompakt, koherens és a világról beszél (főleg a virtuálisról, amely lenyomja az igazit) emberről, családról, magányról, önzésről, szeretetről, csalásról, szóval csupa létező és átélhető dologról." (Stuber Andrea – stuberandrea.hu)

Aki kíváncsi a többségében Vajdai Vilmost, de nyomokban Mucsi Zoltánt, Monori Lilit, Pető Katát, Kiss Diána Magdolnát is rejtő előadásra, az a Proton Színház Vimeo csatornáján j

Fotó: protontheatre.hu
Lap tetejére