RSS Feed

A takarítónő esete a Bajnokok Ligájával

Dalia László - 2021. 01. 09. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A takarítónő esete a Bajnokok Ligájával

A miniszterelnök ritkán ad interjút, s most elhagyta a szokásos év eleji sajtótájékoztatót is, ahol még egy ellenzéki újságíró is feltehett volna kérdéseket. Azon pedig igazán nem csodálkozhatunk, hogy az előző esztendő végén éppen a Nemzeti Sportnak adott egy valóban exkluzív interjút, lévén más nem részesült ekkora szerencsében.

Talán csak egy távoli bolygón élő honfitársunk csodálkozna el azon, hogy a magyar miniszterelnök a sportlapot szerencsélteti ekkor megtiszteltetésben, hogy leül velük egy beszélgetésre. Aki ugyanis a Kárpát medencében él, határon innen és túl, az naponta megtapasztalhatja, mit jelent Orbán sportimádata. A kórházak még az előtereket sem tudják kifesteni, nemhogy a szobákat és hiányzik megannyi műszer, a WC-ben nincs szappan, papír és a legjobb kórházban is előfordul, hogy az orvosok dobnak össze 6 millió forinot, a legfontosabb eszközökre. Ám a sportélet virágzik, pazarlást látni minden szinten, s pandémia idején, amikor az önkormányzatoktól az utolsó fillért is elvonják, az FTC kap 3 milliárdot a stadion karbantartására, az olimpiai bajnokok eddig is busás díját felemelik 50 millió forintra és nem folytatom, mert hihetetlen a történet.

Nos, született egy interjú Orbán Viktorral, ahol az NS két riportere úgy tett, mintha kérdezne. A miniszterelnök több odavetett mondatára sem mertek rákérdezni, pedig valószínűleg nemcsak én nem értettem, mire gondolt a költő. Ám akárhogy is, ami elhangzott, azt azóta mondatonként idézik, csócsálják a kormánypárti médiumok. Utoljára  talán Rákosi elvtárs minden szavát nyalták így be, de ez a fiataloknak persze nem sokat mond. Gyakran a riportalanyok vannak zavarban, amikor például a TV2 műsorvezetője, mint egy klasszikust idézi Orbán járványügyi kinyilatkoztatásait, s a szakember nem mondhatja az ellenkezőjét, óvatosan megkerüli hát a felvetést. Igaz, aki egyszer is ellentmondott a kormánynak, az egy életre le van tiltva, mint a pécsi virológus. Fiala utolsó előtti spirites ténykedése az volt, hogy nem értette, miért nem szólaltathatja meg. Pedig ő már riporter volt a Kádár időkben is, csak nem akarja elfogadni, hogy a történelem néha ismétel. Talán még azon is meglepődött, hogy azóta kirúgták.

Tegnap az NS jegyzetírója is idézte a miniszterelnököt, hogy "a Fradi akkor tud tartósan ott ragadni a Bajnokok Ligájában, ha a takarítónője is ott van Európa harminckét legjobb takarítónője között". Na, erre mondatra se könnyű gombot varrni, mert a takarítónők világranglistáját egyelőre nem találták ki. Igaz, ahogy tudom, az Üllői úti stadionban nagy a rend, s a tisztaság. Ők már utolérték Ausztriát. Ám ez alighanem kevés, játékos is kell, s Kubatov mester,a nagy listakészítő ebben sem rossz, legfeljebb magyar nevet nem nagyon találunk a csapatban. Pénz van, miért túrják fel a magyar ugart? A súlyos milliárdokkal kitömött akadémiákra csak legyintenek, ott nem teremnek jó játékosok. De hát kinek magyarázom ezt? A miniszterelnök is tudja, csak nem érdekli. Ő a pénzt adja és várja a csodát. Én meg olvasom a kis vidéki, oroszlányi kosárlabda csapat összeállítását és a kezdő csapatban egyetlen magyar nevet fedezek fel - Kucsera. Pedig ők nem is indulnak a Bajnokok Ligájában. Miért lenne jobb, mondjuk a magyar kosárlabda, ha a bajnokságban külföldiek játszanak. Bár a takarítónő talán ott is magyar.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére