RSS Feed

NSZK: nem unják a dízel kocsikat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 07. 12:14:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: nem unják a dízel kocsikat

Legyen szó új VW Passatról, avagy Audi A4-esről, 2021-ben is a németek kisebb hányada választja csak benzines erőforrással belföldi kedvencét. Míg Ausztriától Finnországig a ©koda Octavia a sztár, addig az EU legmotorizáltabb államában csupán nyolcadik a toplistán. Ám így is, a cseh típus a legkedveltebb import négykerekű az NSZK-ban.

Angela Merkel első nyugati verdája egy használt Golf volt. Okos döntés, hiszen – immáron évtizedek óta – a VW Golf a bajnok Németországban. A 83 millió lakosú köztársaságában az ezüst érem is egy Vokswagen modellnek jár. A Tiguan egyben a legnépszerűbb SUV és dízel típus az NSZK-ban. Hazánkban átlag 8,8 millió forintot adnak ki egy-egy új kocsiért a vásárlók. Németországban 13-14 millió körüli ez az összeg. Ennyi pénzért (némi alkudozással) két fapados Volkswagen Golfot kap a vevő, avagy egy elektromos ID3-ast. Furcsa módon a tavaly kifutott 7-es szériából még bő 200 ezer példány talált gazdára belföldön, s ezek egyharmada dízel volt! Az NSZK-ban múlt évben üzembe helyezett 88 ezer VW Tiguánból csupán 33 ezer darab (kerekített adatok) volt benzines, s a helyzet 2021-ben sem fog változni – így a kereskedők..

Idén várhatóan 3 millió új autó kap rendszámot a harminc esztendeje újraegyesített Németországban. A verdák kétharmada hagyományosan céges kocsi. A bronz érem a C-osztálybeli Mercinek jár. Havonta átlag 5-6 ezer példány fogy ezekből a csinos csillagos modellekből. A vásárlók közel fele ragaszkodik a dízel erőforráshoz. A legkedveltebb kiskocsi esetében más a helyzet. A VW Polók négyötöde továbbra is benzines. Az ötödik a német eladási toplistán a rokon Passat – a környezetvédők bánatára – főleg dízel verzióban! A hatodik placcon a Volkswagen T-Roc tündököl, mögötte a Ford Focus és a ©koda Octavia. A tízes tabella sereghajtója – szilveszter közeledtével – az Opel Corsa, melyből már nem gyártanak dízelt, s az Audi A4-es.

Fotó: -a-
Lap tetejére