RSS Feed

Berlin: őslények, lepkék, mackók

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 06. 9:12:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin: őslények, lepkék, mackók

Sok millió látogatót és még több eurót hozott a legendás Berliner Zoo-nak Knut, a cuki jegyesmaci. Noha a vadonban akár 30 évig is elélnek a nagy testű, északi ragadozók, a fehérbundás állat alig négyesztendősen, 2011 tavaszán váratlanul elpusztult.

A 19. századi Spree-parti Természetrajzi Múzeum (Museum für Naturkunde) kedvencei az életszerű pandamacik. A berliniek másik régi ismerőse az intézmény örökifjú, halhatatlan „sztárja” Knut (2006-2011)! A Berliner Zoo-ban született jegesmedve úgynevezett demoplasztik preparátumát sokan fotózzák. Arról persze lehet vitatkozni, hogy az agyhártyagyulladásban elhunyt ragadozó „kitömve” mennyire életszerű!? De – esztétikai véleményektől függetlenül – jó dolog, hogy pár éve friss atrakcióval gazdagodott - a 25 millió darabos ásványtani, palentológiai és állattani gyűjteményével - a világ egyik legrangosabb Természettudományi Múzeuma. Alapítása a Humboldt Egyetem 1810-es megnyitásáig nyúlik vissza. Évtizedekig annak főszárnya adott otthont az értékes, furcsa kollekciónak. Emitt lepkék, amott madarak és ritka emlósök! 

A bő két évszázados felsőoktatási intézménnyel mind a mai napig szoros a kapcsolata, a jelenlegi helyére 1889-ben költözött múzeumnak. Az August Tiede tervezte robosztus épülettömb helyén korábban vasöntöde működött. A Museum für Naturkunde leghíresebb és legméretesebb büszkesége az üvegtetős, központi „fényudvarban” kapott helyet. A 13 méter magas és 15 méter hosszú, eredeti Brachiosaurus őslény csontváz lenyűgöző látványt nyújt. A német szakemberek szerint a Föld egyetlen gyűjteményében sem tekinthető meg hasonló, óriási állatmaradvány. Az intézmény másik „sztárja” a Berliner Zoo-ban jó 14 esztendeje világrajött jegesmedve, Knut preparátuma. 

Fotó: -a-
Lap tetejére