RSS Feed

Amerikában, Afrikában is van VW termelés

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 06. 17:10:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Amerikában, Afrikában is van VW termelés

Golfot, Tiguant és Tourant-ot a wolfsburgi anyaüzemben is összeszerelnek, ahol a náciidőkben startolt a legelső személygépkocsik, az ős-KdF-ek gyártása. Ez a legendás farmotoros típus Volkswagen Käfer emblémával a háború után indult nemzetközi hódító útjára.

A bájos, strapabíró, kétajtós Bogár igazi népautó lett előbb az NSZK-ban, majd szerte az öreg kontinensen. A 60-as évektől Magyarországon is felbukkantak az első példányok: a Merkurnál is meg lehetett rendelni, forintért, majd jó pénzért, például nyugatnémet márkáért, dollárért. Az USA-tól Brazíliáig Amerikában, sőt Afrikában is keresettek voltak a „Made in/by Germany” kedvencek. Három évtizeddel azután, hogy a szászországi fotószalagról legördült a Polo motoros, „modern” Trabant legutolsó példánya, s befejeződött a „papír rakéták” gyártása, új korszak vette kezdetét az európai autóiparban. Zwickau új csarnokaiban 2021-ben főleg népszerű Volkswageneket termelnek. 

Az eladási listák sztárja, a nyolcadik generációs Golf, s annak „testvére” a VW ID3-as is Sachsen GmbH produktuma. Szintén a cseh határ szomszédságában születnek napjainkban a tágasabb Passat modellek. A harmadik évezredben Lengyelországban éppúgy zajlik Volkswagen termelés, mint Oroszországban és Szlovákiában. Sőt Spanyolországtól Mexikóig, s Argentínától a Kínai Népköztársaságig, Dél-Afrikáig további államokban ugyancsak a gazdaság húzóágazta a német modellekre (is) fókuszáló járműipar.


Fotó: -a-
Lap tetejére