RSS Feed

A vendéglős tervez, a járvány végez

D.L. - 2021. 01. 07. 9:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A vendéglős tervez, a járvány végez

A Regős Vendéglő tavaly november 11-én zárt be. Ahogy a vendéglős, Regős Péter mondja, már volt tapasztalatuk zárásból, hiszen tavasszal ezt már megérték. Így aztán jóval kisebb készlettel dolgoztak, s esténként ugyan kevesebb vendéggel mentek, de délidőben már egész szép forgalmuk volt. Azt utolsó este minden asztal foglalt volt, mintha az utolsó vacsorát tálalták volna.

-Először azt hittük, hogy kamufoglalásokat kaptunk ezekre az estékre, s már délutánonként be akartunk zárni, de aztán sorban érkeztek a vendégek -mondja Regős Péter. - A személyzet többsége akkor már alkalmi munkavállalóként volt bejelentve, csak a feleségem és a lányom maradt állományba, őket most fogom fizetés nélküli szabadságra küldeni, mert anyagilag így járok a legjobban, hiszen még nem látjuk a  járvány végét, s így is sok a kiadásom. Azóta ketten is elhelyezkedtek ételfutárként, a séf meg a főpincér, mert valamiből élni kell. A másik kolléganő egy ruhaboltban dolgozik. Persze, ha újra kinyitunk majd,  visszajöhetnek, ha szeretnének. Egy-két évet is kell még várni arra, hogy hasonló élet legyen Budapesten, mint amilyen a vírus előtt volt.   
Regős Péter hetente egyszer benéz a vendéglőbe, hogy minden rendben van-e, de szomorú az a látvány, ami fogadja, csend és üresség. Ám nagyobb baj, hogy minimálisan sem tud előre tervezni. Mert oltás ide, oltás oda, egyelőre kiszámíthatatlan, mikor oldják fel a tilalmakat, ami a vendéglátásra és a szállodaiparra vonatkozik, hogy mikor indul be az élet egy kicsit is, mikor térnek vissza a turisták, márpedig vacsoraidőben a Regős Vendéglőben 90 százalékban ők foglalták le az asztalokat. Nagyon sok még a megválaszolatlan kérdés. A kommunikációval ellentétben eddig egy fillér támogatást sem kaptak, hiszen a járulék kedvezmény akkor számítana, ha volna bevétel. A munkabéreknél  pedig utólag ad majd az állam, de eddig még a meglévő személyzetre sem kapták meg. A kiadások így is nagyon sok pénzt emésztenek fel, pedig a szokásos költségek ötödét fizeti. Egy szerencséje van, hogy nem bérli az üzlethelyiséget, hanem a sajátja, így a bérleti díjra nincs gondja. Az iparűzési adó megfelezésén a vendéglős csak mosolyog, hiszen az a rengeteg adónak legfeljebb az 5 százalékát teszi ki, vagyis amikor szép forgalma volt, havi 50-60 ezret fizetett felesben Budapestnek és Budaőrsnek. S mint jó lokálpatrióta, azt szívesen adta és most sem fog igényt tartani az 50% elengedésére.
Bár tervezni nem igazán lehet, Regős Péter mégis gondol a jövővel. Abban biztos, hogy amikor kinyithat, átmenetileg bizonyosan a magyar vendégekre kell koncentrálni, Így az egyébként gazdag menüválasztékot hetente változtatja majd, s felveszi többek között a rakott krumplit, a szalontüdőt, a sóletet, főzelékeket, mert ezeket az ételeket már kevés helyen lehet fogyasztani. . S azt is tudja, hogy a konkurenciától amúgy nem nagyon kell tartania, hiszen sok bezárt vendéglőt már ki sem nyitnak. Akinek ugyanis nem volt tartaléka, az kénytelen más vállalkozásba fogni vagy elhelyezkedni egy cégnél. 


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére