RSS Feed

NSZK: józanul a részegekről

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 04. 8:51:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: józanul a részegekről

Németországban, ahol már 34 ezer felett van a Covid-19 kór áldozatainak száma évente 20-25-ször annyi emberéletet követel a túlzott szeszfogyasztás, mint a közlekedési balesetek. Pedig még a 10 milliót sem éri el a kemény piások száma, miközben a 83 milliós EU tagállamban mintegy 47 millió autó gurul.

Noha a megkérdezett németek háromötöde 2021-ben úgy véli, hogy egészségesen él a szakemberek szerint ez csak a nők 13 és a férfiak 9 százalékára igaz. A legsúlyosabb gond a mozgáshiány! Végetért a „furcsa” téli vakáció és sokakra nem megy rá a tavalyi ruha, feszül a maszk és a strandpapucs és a síléc! A kolbász februárban is kelendőbb lesz, mint a saláta. A sör jobban ízlik a buborékmentes ásványvíznél. Évente 70-80 ezer alkoholistát temetnek az NSZK-ban. Pláne, hogy tévé előtt vidámabb iddogálni, ücsörögni, mint egy bringa nyergében. 

Bizony, jó három évtizeddel a német újraegyesítés után keleten és nyugaton egyaránt rengeteg az elhízott polgár. Főleg a férfiak hájasodnak el. Bár a megkérdezett személyek 60 százaléka azt hiszi, hogy egészségesen él, az orvosi statisztikák más mutatnak. Az EU legnépesebb tagállamában a lakosságnak csupán 10-15 százaléka van tökéletes kondiban. A hölgyek, illetve a 65 évesnél idősebb németek általános állapota jobb, mint a nagy többségé. A válaszadók bő fele a stresszes hétköznapokkal hozza összefüggésbe, hogy kalóriadúsan táplálkozik, s keveset sportol. A mozgáshiány egyre komolyabb probléma Angela Merkel birodalmában. Maga a kancellárnő is súlyfelesleggel kűzd, de ez maradjon közöttünk! Örömhír viszont, hogy a megkérdezett polgárok 78 százaléka jelezte, hogy nem dohányzik.

Fotó: -a-
Lap tetejére