RSS Feed

Berlin, Bécs, Budapest – régi, szép idők!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 03. 9:02:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin, Bécs, Budapest – régi, szép idők!

A Német Birodalom a 19. század utolsó harmadában Párizs elszigetelésére törekedett. A porosz-francia háborút megnyerő Otto von Bismarck lett az új európai nagyhatalom első kancellárja. Berlin a cári Oroszország ellen a K. und K.-ban talált szövetségest.

A Német Császárság ausztriai nagykövete (H. VII. Reuss zu Köstritz) Bismarck külpolitikai céljainak szellemében ült 1879 őszén tárgyaló asztalhoz Andrássy Gyulával. A német herceg és a magyar gróf szót értettek. Eszmecseréik gyümölcse lett a jó 141 esztendeje megkötött kettős szövetség. A Zweibund titkos katonai paktum volt Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia között. Az 1879. október 7-én született egyezményt csupán szűk egy évtizeddel később, 1888 elején hozták nyilvánosságra az aláíró államok.

S mi történt még akkoriban a nagyvilágban? 1879-ről kinek Werner von Siemens első elektromos kőzetfúrógépe ugrik be, mely a szintén a nevéhez fűződő földalatti mozdonnyal forradalmasította a bányipart. Másnak az jut az eszébe, hogy anno 140 éve hunyt el a bécsi Burgtheater német építésze, Gottfried Semper, akinek az emlékét többek közt a drezdai Operaház (Semperoper) őrzi. Akkoriban nyílt meg a Majna-menti Frankfurtban az ország első vásárcsarnoka, s a Világkiállítás házigazdája 1879-ben Ausztrália volt. 

A déli félteke legelső ilyen nemzetkozi showját bő egy millió ember kereste fel. A mezőgazdaság és állattenyésztés modernizálására fókuszáló Sydney International Exhibition veszteségesen zárta be a kapuit. A következő esztendőben a távoli kontinens másik aranylázban égő metropolisza, Melbourne rendezett újabb Világkiállítást (International Exhibition of Arts, Manufactures and Agricultural and Industrial Products of All Nations). A 32 állam résztvételével megszervezett show sem lett nyereséges, noha 1,3 millióan nézték meg.Fotó: -a-
Lap tetejére