RSS Feed

Szomorú Suzuki kereskedők

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 03. 8:57:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szomorú Suzuki kereskedők

Angela Merkel kancellárnő motorizált birodalmában is rájár a rúd a járműkereskedőkre. 2021 januárjáig – tavalyhoz képest – mintegy ötödével esett vissza az új és használt autók forgalmazása. Kérdés, hogy túl a koronavírus katasztrófán, milyen gyorsan pörög majd fel a gazdasági élet Európában?!

Decemberben, januárban is a VW, a Merci, a BMW és az Audi a legkedveltebb belföldi modell az NSZK-ban. Az import kocsik mezőnyében a ©koda és Seat a sztár: mindkét márka a Volkswagen érdekeltségéhez tartozik. A harmadik legkedveltebb külföldi típus a Renault. Szép, hogy a koronavírusos időkben is a Volkswagen a legnépszerűbb típus Merkel asszony jóléti államában, de azok forgalmazása is megtorpant kora tavasszal. A 2020-ban elkelt közel 400 ezer VW-ből 40-40 ezret márciusban, áprilisban vettek át a németországi megrendelők. Mercedesből és BMW-ből félennyi fogyott a múlt hónapokban Audiból 2020-ban bő 100 ezer példányt helyeztek üzembe az anyaországban, Fordból, Opelből még kevesebbet. 

A ©koda és Seat ma is sztár: mindkét külhoni márka a Volkswagen érdekeltségéhez tartozik. A harmadik legkedveltebb határon túli típus a Renault, ám ennek termelése is akadozik a - Franciaországban már sok tízezer életet követelő - Covid-19 járvány miatt. Míg a francia kedvencből idén jó 65 ezer darab kelt el az EU legnépesebb államában, addig Hyundaiból és Fiatból jóval kevesebb. Ritkák a Suzukik is a német utakon. Miközben 2020-ban Toyotából 30 ezer kapott friss rendszámot, addig az Esztergomban (is) gyártott japán típusból ennek töredéke talált vevőre. Csekély vígasz lehet, hogy Hondából, Subaruból még alacsonyabb volt a kereslet idén.

Fotó: -a-
Lap tetejére