RSS Feed

Az Elba-metropolisz romantikája

Mogyorósi Géza - 2021. 01. 06. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Elba-metropolisz romantikája

A Keleti-tengertől alig 100 kilométerre fekvő Hamburg két tucat színháza hónapokig zárva tartott. Ez volt a helyzet a még több mozival, s félszáz múzeummal, diszkóval is, amíg durván tombolt a koronavírus-járvány. A veszély 2021 elején sem múlt el, de maszkban már beindult a kulturális élet. A talányos jelenből pillantsunk hát a múltba!

Covid-19 mentes időkben évente egyszer-kétszer átugrom Berlinből Hamburgba. Ám most tavaly ősz óta nem jártam dr. Angela Merkel szülővárosában. Pedig kedvelem a Hanza-metropoliszt, mely Észak-Németország kulturális centruma. Így volt ez már azelőtt is, hogy Bonaparte Napóleon és francia serege 1813-14-ben megszállták volna. Ám márciustól lelassult az élet az Elba-partján is – a koronavírus-járvány fékezi a hagyományos tempót! A Keleti-tengerttől alig 100 kilométerre fekvő kereskedőváros két tucat színháza e hetekben kinyílt, igaz kevesebb nézőt tudnak fogadni.

Ez a helyzet a mozikkal, zenés klubokkal, s a félszáz múzeummal is, amíg tombol a koronavírus bolygónkon.. Révedjünk hát a múltba! A vagyonos üzletemberek, hajtótulajdonosok, halászok a korábbi századok során - két kolera és pestis járvány között - bőven szántak pénzt a múzsákra is. Szerettek szórakozni a szorgalmas bankárok, mágnások, kapitányok, matrózok. S nem csak harmonika szóra! Így a 16. században nyílt börze közelében hamarosan operaháza, majd az 1700-as évek második felében nemzeti teátruma is lett Hamburgnak. Az utóbbi esztendőkben a gyönyörű Elbphilharmonie épületének átadása hozott új színt a kulturális életbe! Így ősszel még jegyhez jutni is egyszerűbb, mint máskor!

A Beatles "könnyűzenéje" mellett a musical műfaj is ezer szállal kötődik az Európai Unió (nem fővárosi rangú) legnépesebb cityjéhez. Az 1,8 millió lakosú Hanza-metropoliszba tekintélyes publikumot vonzottak olyan rekordszériás remekművek, mint a Macskák, Az operaház fantomja, A vámpírok tánca, a Mama Mia, avagy a Der König der Löwen/Az oroszlánkirály. Az öreg kontinensen csupán London és Bécs, a tengerentúlon pedig csak New York konkurálhat a német kikötővárossal a musical-kínálatban. Márciustól ennek a műfajnak/biznisznek is lőttek hosszú hónapokra!

Ha túlleszünk a Covid-19 őrületen, akkor az erre járó magyar turista a Bál a Savoyban komponistájának - Ábrahám Pál (1892-1960) - sírját is felkeresheti Hamburgban. Ja, és a világváros szocdem főpolgármestere - az idén 92 esztendős - Klaus von Dohnanyi (SPD) volt a 80-as években. A ma is snájdig, idős politikus nem más, mint Dohnányi Ernő unokája, aki a hajdani Budapesti Filharmóniai Társaság elnökkarnagya volt 1944-ig. Hm. Kicsi a világ - ám annak kapuja az Alster és az Elba partján van!Fotó: -a-
Lap tetejére