RSS Feed

Tehetség + letargia = pia?

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 02. 11:58:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tehetség + letargia = pia?

Nagyivók bőven akadtak a múlt századok világhírű művészei, politikusai sorában is. Elég a 250 esztendeje született zseniális zeneszerzőre, Ludwig van Beethovenre, avagy "kollégájára" - a Szentpétervárott 1881-ben elhunyt - Mogyeszt Petrovics Musszorgszkijra emlékeztetni. Egy szesz szagú kiállítás képei.

Az alkoholista zsenik poros tablóján Beethoven és Musszorgszkij társaságában ott van a 205 esztendeje világra jött első német kancellár is. Az 1890-ben lemondásra kényszerített Otto von Bismarck mániás depresszióját vörös borral próbálta elhessegetni. Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, az 1965-ben elhunyt (irodalmi Nobel-díjas) brit államférfi sem tejjel doppingolt két szónoklata, csatája között. Megitta a magáét (néha másokét)  Henri de Toulouse-Lautrec is. Az alig 37 évet élt francia festőóriás kis termete ellenére „férfiasan” szoknyavadász volt, s kemény piás. Talán így kompenzálta testi-lelki bajait?

Honfitársa Charles-Pierre Baudelaire sem volt hosszú életű. Az irodalmár ráadásul nem csak ivott, de drogbarát is volt: a gyógyíthatatlan szifiliszéhez pedig agyvérzés járult. Félig bénán 1867-ben hunyt el a tehetséges író. Élő klasszikusunk Moldova György legendás receptje: "Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva" - vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. A nyolc éve nyáron alkoholmérgezésben meghalt Amy Winhouse tragédiája azt jelzi, hogy a 21. század sztárjai sem vetik meg a poharazgatást. Az angol énekesnő számai ma is szívbe markolóan csengenek - a kábítószer és/vagy szesz a fiatal művészeket sem kíméli!

Fotó: -a-
Lap tetejére