RSS Feed

Merkel – óvatos optimizmus

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 01. 02. 8:19:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel – óvatos optimizmus

„Micsoda év van mögöttünk!” - kezdte hagyományos újévi köszöntőjét a német kancellárnő. Angela Merkel egyszerre próbálja meg vígasztalni a 2020-ban elhunytak hozzátartozóit, s reményét kifejezni, hogy fegyelemmel és az új oltóanyagok segítségével legyőzhető lesz a koronavírus-járvány.

"Was für ein Jahr liegt hinter uns!" - fogalmazott szilveszteri, berlini köszöntőjében csütörtök este Angela Merkel. A német kormányfő az „évszázad kihívásának” nevezte a világszerte már 1,8 millió emberéletet követelő járvány elleni kűzdelmet. A 66 esztendős kancellárnő jelezte, hogy kivárja, amíg az idősebbek, előbetegséggel rendelkezők és az egészségügyi dolgozók oltása megtörténik, s rá is sor kerül. Merkel egyúttal élesen bírálta a kórral kapcsolatban összeesküvés elméleteket terjesztő honfitársait.

A 83 millió lakosú Németország három régiójában különösen sok halálos áldozata van a Covid-19 fertőzésnek. Bajoroszágban már közel hétezren, Baden-Württembergben pedig majd' ötezren hunytak el a jávánnyal összefüggésbe hozható betegség következtében. A négy magyarországnyi területű NSZK-ban Északrajna-Vesztfáliában is pocsék a helyzet. A 18 milliós jóléti tartományban 2020 végéig már hat és félezer fölé szökött a koronavírus halálos áldozatainak a kvótája.

Európai összehasonlításból kiderül, hogy noha komoly tragédia, hogy 2021 küszöbéig a legnépesebb EU-tagállamban már 34 ezren hunytak el a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos egészségügyi problémák következtében, addig a kisebb lakosságú Franciaországban már kétszer ennyi áldozatról szólnak a statisztikák. Spanyolországban is meghaladta az 50 ezret a korona-halottak száma, s Itáliában 75 ezerhez, Lengyelországban a 30 ezerhez közelít a fekete kvóta.        

Fotó: -a-
Lap tetejére