RSS Feed

Lánc, lánc, Lázár-lánc

Dalia László - 2021. 01. 02. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lánc, lánc, Lázár-lánc

A minap egy agrárkonferencián Lázár János belengette, hogy az élelmiszer kiskereskedelmet a magyar vállalkozásoknak kéne uralni, s ezt az állam egy féltőkésítéssel megtámogathatná. A külföldi láncokat meg ki kell szorítani a magyar piacról a magyar agrárium, a nemzeti önrendelkezés és a függetlenség érdekében.

Lázár mondott már nagyobb butaságokat is, s most sem tudhatjuk, hogy a saját elméjéből pattant ki ez az elvetélt ötlet, vagy a pártközpontokban már agyalnak ezen egy ideje. Különösen aktuálissá teheti ezt az ideát, hogy vírus idején a láncok nagyon szépen kerestek, tehát a kapzsi oligarchák szívesen rávetnék magukat erre a piacra is. A tények pedig eddig sem zavarták őket, összevásárolták a fél országot, miközben működtetni nem képesek, mert ahhoz már nincs erejük és közben megölik a versenyt. Márpedig ez utóbbi a magyar vásárlóknak is nagyon sokba kerülne, maga után hozná a drágaságot. 

A jelenlegi legnagyobb magyar lánc, a CBA bizony döglődik, inkább visszafelé megy az időben. Sem árukészletben, sem az árakban nem képes versenyezni a Lidl, Aldi, Spar hármassal. Ezt a szakemberek úgy fogalmazzák meg, hogy gyengébb a hatékonyságuk, a logisztikai rendszerük, és korszerűtlenebb a technológiájuk. Dávid Ferenc közgazdász szerint, ha a multiknak menniük kellene, nemcsak a know-how-t vinnék el, de a nemzetközi beszállítói körüket is, és kérdéses, hogy továbbra is vásárolnának-e magyar termékeket, ahogyan ezt most teszik. Jelenleg ugyanis a multiknál 70-80 százalékos a magyar áruk aránya. Ne is gondoljunk másra, mint a magyar borokra, amelyből a Lidl óriási mennyiséget terít az európai boltjaiban. Nélkülük ez a hatalmas készlet eladhatatlan lenne. A magyar bor ugyanis leginkább itthon világhírű, amúgy árban egyáltalán nem versenyképes a prémium kategóriában sem.

Sokan emlékeznek még Baldauf Lászlóra, a CBA Kereskedelmi Kft. alapítójára és elnökére. Ám három éve váratlanul kiszállt az üzletből és hét boltját átadta  a konkurenciának, vagyis a Lidl-nek. Akkor a gazdasági sajtóban az jelent meg, hogy lábon lőttre magát. Pedig dehogy, jó időben, jó áron szállt ki. Igaz, cserbenhagyta a maga által megálmodott nemzeti láncot. Azóta a Lidl, Aldi és Spar hármas nagy tempóban terjeszkedik és elszívja a vásárlókat a CBA elöl. Lázár János ettől még kergethet lázálmokat...Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére