RSS Feed

Amerikában született

Dalia László - 2020. 12. 25. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Amerikában született

Bruce Springsteen szupersztár, de az "Amerikában születtem" című könyve, amit saját bevallása szerint hét évig írt, csöppet sem könnyű olvasmány. A Boss, ahogy társai nevezik, szegény ír-olasz családban nőtt fel egy katolikus kisvárosban, Freeholdban, ahol nem sok lehetőség volt a kitörésre. Egyébként is kemény világ volt, ezernyi veszéllyel.

Ahogy a Born in the USA-ben írja "Egyszer egy fegyvert a kezembe nyomtak ezzel gyilkoljam a sárgákat…" A vietnámi háborút nagy mázlival és furfanggal megúszta, s keményen dolgozott, hogy megéljen a zenéből, mert a szüleitől nem akart pénzt kérni. Volt olyan bárkoncertjük, hogy fejenként 1-2 dollárt kaptak esténként.

Egyszer már jól ment a bandának, amikor az E Street Band elődjével két városban léptek fel, Bricktownban és Richmondban. Volt hol aludniuk és sajtburgerre is tellett, sőt előzenekarként felléphettek a Grandfunk Railroad, a Chicago, Roy Orbison és az Ike  and Tina Turner előtt. A bárokhoz már nagyok voltak, a stadionokhoz kicsik. Ezért indultak el két kocsival San Franciscóba. Ám ott hiába léptek fel kétszer a Fillmore Westben, a demójuk nem kellett senkinek, így kölcsönkértek útiköltségre és visszatértek Virginiába.

Ha egy magyar zenész elolvassa ezt a könyvet, a felénél elfárad. Mert ugyan arról sokuk álmodott, hogy egyszer csak becsöppen a Rolling Stonesba, amikor Mick Jagger éppen betegeskedik, s olyan sikerrel énekel, hogy Keith Richards is elégedetten csettint. Ám a Boss nem érte be ennyivel. Másnap megtanulta Richards gyönyörő gitárszólóját az It's All Over Now-ból és azután is hónapokon, éveken át gyötörte Kent márkájű gitárját, mert akkor még nem volt pénze egy Gibsonra. És többször oda-vissza végigjárták Amerikát, amig 2009-ben már a Super Bowlon léphettek fel.

Elsőre, különösen egy magyar zenésznek furcsa lehet végigkisérni egy világsztárt a döcögős pályán, de hát Amerika túl nagy. Ezt hajdan Bartha Tamás is megtapasztalta, amikor az LGT sztárjaként, a legjobb magyar gitárosként rá kellett döbbennie, hogy az USA-ba születni kell, hiszen legalább 500 hasonló gitáros van Los Angelesben. New Orleansban magam is megéltem, hogy a bárokban játszó több tucatnyi zenekar közül minden másodikból világsztár lehetne, de ez csak keveseknek adatik meg. Mellesleg kenterbe vernék nálunk az egész szakmát, az énekesek pedig leénekelnék a mi kiválasztottjainkat, hiszen mögöttük már több ezer kis-nagy koncert van, s a konkurencia szédítő. 

A Beatles is évekig gályázott Hamburgban, hajnalig játszottak egy ócska lebujban, hogy aztán Liverpoolból meghódítsák a szigetországot. Ez kábé akkor fegyvertény volt, mintha ma Kisvárdáról indulna egy hobbizenekar. Igaz, nálunk már ez a példa sem ül, mindent megöl a disznófejű nagyúr, hiszen az ottani foci csapatban 16 légiós játszik.Tehát már otthon sincs pálya...


Fotó: -a-
Lap tetejére